A család a legerősebb közösség – Országos családreferens-találkozót tartottak

A család a legerősebb közösség – Országos családreferens-találkozót tartottak

Január 9-én rendezték meg az immár hagyományos évindító országos családreferens találkozót az egyházmegyék családpasztorációs munkatársai, munkacsoportjai részvételével. A járványügyi helyzetre való tekintettel a konferencia ezúttal az online térben zajlott, melyhez a váci Piarista Kilátó Központ biztosította a kiváló stúdiókörülményeket és technikai hátteret.

A közös imádságot követően Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke köszöntötte a jelenlévőket, és bemutatta közvetlen munkatársait. Bevezetőjében megköszönte elődje, Bíró László püspök több mint huszonöt éves szolgálatát, és biztosította a résztvevőket arról, hogy Bíró püspök atya imáiban hordozza a közösséget, tanácsaival továbbra is támogatja a családpasztoráció ügyét. Az új családreferens püspök beszédében kiemelte az egész világegyházat érintő család évét és a Szent József-évet.

Ezt követően bemutatkoztak az egyházmegyék családpasztorációs munkatársai, és beszámoltak az elmúlt év eseményeiről, tapasztalatairól.

A találkozó második felében a családreferensek terveiket, céljaikat ismertették, valamint beszélgettek a családpasztoráció aktuális kihívásairól, egyeztettek a megoldásra váró problémákról, feladatokról.

Hírdetés

Marton Zsolt zárszavában felidézte Vincenzo Paglia érsek gondolatait: „A családi kötelékek ereje tartósabbá teszi a társadalom szövetét, ezért ha a családról szólunk, akkor az emberiség sorsáról beszélünk. (…) A járvány idején ugyanis a család – minden korlát ellenére – a legerősebb valóságnak bizonyult: képes volt ebben a drámai helyzetben vigaszt és támogatást nyújtani sokaknak. Ebben az értelemben meg kell tanulnunk a leckét: a pandémia megmutatta, hogy egyedül senki nem menekülhet meg, szükségünk van egymásra, kezdve a családdal. Ez a tapasztalat a maga drámai mivoltában nagy tanulság, ami segít, hogy jobban megértsük a család értékét az Egyház és a társadalom számára egyaránt.”

A családreferens püspök a fórum végén megköszönte a családpasztorációs munkatársaknak az eddigi és a jövőbeni együttműködést, és a mielőbbi személyes találkozás reményében köszönt el a résztvevőktől. A találkozó közös imádsággal zárult.

Forrás: MKPK Családügyi Bizottság

Fotó: Piarista Kilátó Központ

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »