A covid tanúsítványunk lesz az új útlevelünk?

A covid tanúsítványunk lesz az új útlevelünk?

A jövőben előreláthatólag egy ún. COVID tanúsítvánnyal lehet majd átlépni az államhatárokat. Ez egy mobilban tárolt QR kód lenne, amely a negatív teszteredményt tanúsítaná, vagy azt, hogy az adott személy már átesett a COVID-19 betegségen, vagy pedig megkapta a védőoltást. Kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott védőoltásokat (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) ismernék el. Erről Martin Klus külügyi államtitkár tájékoztatott a szerdai kormányülés alatt.

A QR kódot a határokon szkennelnék be, ezt követően egy fényszignál jelezné, hogy az adott személy beléphet-e az adott országba, vagy sem. Klus szerint ez a módszer elősegítené a bürokráciamentes szabad mozgást, legalább az Európai Unión belül, de feltehetőleg globálisan is. A tanúsítványhoz tartozna egy biometrikus fénykép is, hogy ne lehessen visszaélni az eszközzel.

Az államtitkár szerint a légitársaságok már érdeklődésüket fejezték ki az ilyenfajta igazolások automatikus elfogadása iránt.

Klus azt is elmondta, hogy a QR-kóddal ellátott papíros dokumentum azok számára készül, akiknek nincs okostelefonjuk.

Hírdetés

Klus kilátásba helyezte, hogy a napokban, legrosszabb esetben néhány héten belül megszületik a műszaki megoldás, amely lehetővé teszi a COVID tanúsítvány bevezetését. Probléma lehet viszont a személyes adatok védelme.

Klus szerint az érévnyes tanúsítványnak csak az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat kell tartalmaznia, a Pfizer / BioNTech, a Moderna, illetve az AstraZeneca.

Az államtitkár hozzátette, hogy a covid tanúsítványok kérdésével a január 21-i, csütörtöki csúcstalálkozón foglalkoznak majd. Görögország álláspontja szerint a covid tanúsítvány az egyik legjobb módja a nyári szezon megmentésének.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »