A Covid-19 miatti vészhelyzet sem vetett véget a keresztények elleni erőszaknak Indiában

A Covid-19 miatti vészhelyzet sem vetett véget a keresztények elleni erőszaknak Indiában

A koronavírus-járvány és az annak terjedését megakadályozó hosszú vesztegzár sem állította le a vallások közötti villongásokat és az indiai keresztények elleni erőszakos cselekményeket.

2020 első hat hónapjában 121 erőszakos támadást regisztráltak, melyet keresztények ellen követtek el az Indiai Köztársaság 15 államában, számolt be a Fides hírügynökségnek az újdelhi Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum – UCF).

A jelentés szerint az összetűzések során két keresztény hívő vesztette életét, míg 95 esetben csoportos garázdaságról volt szó, amikor szélsőségesek templomokat vagy istentiszteleti helyeket támadtak meg, illegálisan elfoglalták vagy lezárták azokat. 20 esetben volt szó bojkottról vagy diszkriminációról a hívők kárára, tudta meg az Egyesült Keresztény Fórum.

A következő államokban regisztráltak keresztények ellen elkövetett erőszakos cselekményeket: Ándhra Prades, Bihar, Cshatthíszgarh (32 támadással a legmagasabb esetszám), Goa, Harijána, Himácsak Prades, Dzsárkhand, Karnátaka, Madhja Prades, Mahárástra, Orisza, Pandzsáb, Tamilnádu, Telangána és Uttar Prades.

Az Egyesült Keresztény Fórum és társszervezetei – az Indiai Szabadságvédő Szövetség (Alliance Defending Freedom India – ADF India), az Indiai Evangélikus Szövetség Vallásszabadsági Bizottsága (Religious Liberty Commission of Evangelical Fellowship of India – EFI) és a Keresztény Jogi Egyesület (Christian Legal Association – CLA) – az ügyvédek munkájának és a jogi intézkedéseknek köszönhetően újra kinyitottak 19 templomot, óvadék ellenében szabadon engedtek, majd az ellenük felhozott hamis vádak alól felmentettek 28 lelkészt, valamint 45 esetben visszavonták az „erőszakos térítés” vádját a különböző indiai bíróságok által folytatott eljárásokban.

„Az incidensek felfedik a szomorú valóságot, hogy India 28 államából legalább 15-ben hátráltatják vagy korlátozzák a szabad vallásgyakorlást. Hasonlóképpen, 121 incidensből 95 inkább bűnügyi esetnek minősül, mint vallási összetűzésnek” – mutatott rá az Egyesült Keresztény Fórum, s aggodalmát fejezte ki, amiért „egyetlen politikai pártnak sincs határozott állásfoglalása a hasonló erőszakos cselekményekkel szemben”.

Hírdetés

„Senkit sem lenne szabad a hite miatt üldözni. Aggasztó látni a rettenetes tömeges erőszakot a Legfelsőbb Bíróság számtalan utasítása után is. A rendőrségnek, valamint a törvény és a rend betartásáért felelős helyi közigazgatási szerveknek gyorsan kell fellépniük a csoportos garázdaság elkövetőivel szemben” – hangsúlyozta a Fides hírügynökségnek küldött beszámolójában az Egyesült Keresztény Fórum országos elnöke, Michael Williams.

Az incidensek szinte mind egy sémát követnek: rendőrök által kísért tömeg érkezik egy helyre, ahol liturgia vagy más keresztény gyűlés zajlik, lózungokat üvöltenek, megverik a férfiakat, nőket és gyerekeket, majd a lelkészeket őrizetbe veszik és letartóztatják erőszakos térítés hamis vádjával. Ezenkívül aggasztó tendenciát mutat az is, hogy nem érkezik jelentés (ún. elsődleges jelentés, First Information Report) az elkövetőkkel szemben, 121-ből csupán 20 esetet regisztrálnak hivatalosan a rendőrségen.

Az Egyesült Keresztény Fórum és társszervezetei felhívják a figyelmet a keresztényekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények folyamatosan növekvő tendenciájára, mondta A. C. Michael, a Fórum tagja, felidézve az elmúlt évek adatait: a keresztény helyek vagy személyek elleni támadások száma 2016-ban több mint 200, 2017-ben 250, 2018-ban 300, 2019-ben pedig 328 volt.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »