A Colectiv-per új bírója nem kezdi nulláról az ügy tárgyalását

Nem a nulláról kezdi a Colectiv-per újratárgyalását, és az első 25 tanút a következő, november 9-i tárgyaláson kihallgatja – döntött hétfőn Mihai Bălănescu, a bukaresti törvényszék bírója, akit a 2015 őszén történt tűzvésszel kapcsolatos per új bírójává neveztek ki.

Az Agerpres hírügynökség arra emlékeztet, hogy Mihai Bălănescu a nyugdíjba vonult Mihail Valeriu Terceanu helyét vette át.

Hétfőn Mihai Bălănescu úgy döntött, nem kezdi nulláról a tárgyalást és nem hallgatja ki újra a Colectiv-klub három tulajdonosát – Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut -, akik már korábban kimerítő nyilatkozatot adtak a történtekről a bíróság előtt.

A tárgyaláson két ügyész is jelen volt, egyikük az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, másikuk a legfőbb ügyészség képviseletében, ugyanis a per három, különböző nyomozó hatóságok által összeállított vádirat alapján zajlik.

Hírdetés

A bíró ügy döntött, hogy nem elégszik meg az ügyészségi kihallgatásokon elhangzott vallomásokkal, hanem az összes tanút a bíróság is kihallgatja. Az első 25 tanú november 9-én kerül sorra.

A Colectiv-dossziét előbb a fővárosi negyedik kerületi bíróság tárgyalta, innen került a bukaresti törvényszékhez.

A per vádlottai a Colectiv-klub tulajdonosai, a tüzet okozó pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég vezetői és pirotechnikusa, valamint a klub és a cég mint jogi személy. Vádat emeltek a fővárosi negyedik kerületi volt polgármester, Cristian Popescu-Piedone, valamint több városházi alkalmazott és két tűzoltó ellen is.

A vád szerint a felsoroltak hozzájárultak, hogy a megengedettnél sokkal többen tartózkodjanak a klubhelyiségben, amely nem volt ellátva vészkijáratokkal, és engedélyezték nyílt láng használatát, holott a klub tere nem volt alkalmas ilyen jellegű tevékenységre; a költségkímélő módon és szabályellenesen felszerelt díszítőelemek és hangtompító kellékek mind gyúlékonyak voltak. Mindez a 2015. október 30-i, több mint hatvan személy halálát okozó tűzvészhez vezetett – áll a vádiratban. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »