A CÖF nekiment a Facebooknak

A CÖF nekiment a Facebooknak

Nyílt levelet írt a CÖF a Facebook kelet-közép európai vezetőjéhez, melyben számon kéri a médiumon, hogy a Facebook munkatársai rutinszerűen hátrébb sorolták a konzervatív irányultságú véleményeket és cikkeket, miközben a baloldali tartalmaknak nagyobb teret adtak. A Civil Összefogás Fórum párbeszédet kezdeményez ebben a kérdésben.

A levél:

Egy olyan ügyben fordulunk a Facebook regionális vezetőjéhez, amely nagy felzúdulást keltett az Egyesült Államokban, és szerte a világon. Sajtóértesülések szerint felmerül a gyanúja annak, hogy a Facebook munkatársai rutinszerűen hátrébb sorolták a konzervatív irányultságú véleményeket és cikkeket, miközben a baloldali tartalmaknak nagyobb teret adtak. Ez azt jelentené, hogy nem egy egyszerű algoritmus, hanem hírszerkesztők dönthettek arról, hogy a Facebookon milyen tartalmak kerüljenek kiemelt helyre. Az állításokat egy kiszivárgott belső dokumentum is igazolja.

A közösségi média, így mindenekelőtt a Facebook ma már mindennapjaink része, a kapcsolattartás és a tájékozódás egy kiemelt eszköze. A CÖF tagjai, fiatalok és idősek egyaránt, szintén napi rendszerességgel használnak internetes eszközöket, így élvezik a közösségi média nyújtotta előnyöket is. Ugyanakkor az Amerikában kirobbant botrány joggal váltott ki aggodalmat, és joggal vet fel súlyos kérdéseket. Szeretnénk biztosak lenni afelől, hogy a Facebook minden véleménynek egyenlő hozzáférést és lehetőséget biztosít, legyen az akár jobb-, vagy baloldali.

A fentiek miatt az alábbiakban kérünk tájékoztatást a Facebook regionális igazgatójától:

–        Előfordulhatott-e, hogy politikai nézetek alapján tettek különbséget a Facebookon megjelent cikkek, vélemények és kommentek között?

–        Előfordulhatott-e, hogy a baloldali világnézetet tükröző tartalmak elsőbbséget élveztek a hírfolyamban a jobboldaliakhoz képest?

–        Mi a garanciája annak, hogy egyetlen Facebook munkatárs se manipulálhassa az ajánlott cikkeket, véleményeket politikai meggyőződés alapján?

–        Indítottak-e belső vizsgálatot az amerikai sajtóban megjelent értesülések nyomán?

Mivel az ügy az egyik legfontosabb alapértéket, a véleményszabadságot érinti, ezért minden lehetséges visszaélés és manipuláció gyanúját a lehető leghamarabb tisztázni kell. A Civil Összefogás Fórum ezért párbeszédet kezdeményez ebben a kérdésben.

 

The post A CÖF nekiment a Facebooknak appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »