A CNA üdvözli az új magyar hivatalt

Az amerikai Katolikus Hírügynökség tudósítása elismeréssel adózik a keresztényüldözéssel foglalkozó új magyar kormányzati hivatal létrehozásának és a magyar törekvéseknek.

A denveri székhelyű és a világ katolikusait angol nyelven informáló Katolikus Hírügynökség (CNA) A keresztényellenes üldözések kormányzati cselekvésre késztetnek Magyarországon címmel közöl budapesti keltezésű tudósítást.

Az újságíró részletesen beszámol arról, hogy a magyar kormány új hivatalt hoz létre, amely a Közel-Keleten tapasztalható keresztényüldözésekkel, és az újságíró megfogalmazása szerint “kifinomultabb formában ugyan, de Európában is meglévő keresztényellenes diszkriminációval” foglalkozik majd, és összefog humanitárius akciókat is. Andrea Gagliarducci újságíró a Balog Zoltán miniszterrel készített beszélgetéséből is bőségesen idéz.

“Ma a kereszténység a legjobban üldözött vallássá vált” – idézi Balog Zoltán minisztert, aki arról is beszél, hogy a világ 81 országában üldözik a keresztényeket, és, hogy ma mintegy 200 millió keresztény olyan térségekben él, ahol hátrányos megkülönböztetést kell elszenvednie. “Keresztények milliói élnek radikális vallási ideológiák követőinek fenyegetésében” – szögezi le a magyar miniszter.

A cikk utal egy 2014-ben készült jelentésre, amelyet egy Segítség a Szükséget Szenvedő Egyháznak nevű lelkipásztori jótékonysági szervezet állított össze. E jelentés szerint “aggodalomra ad okot” és “egyre romlik” a vallásszabadság helyzete az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban és Hollandiában.

A CNA hangsúlyozza, hogy Magyarország az első ország, amely keresztények üldözésével foglalkozó külön kormányzati hivatalt hoz létre. Az új hivatal költségvetésére a magyar kormány hárommillió eurót biztosít. A döntés az új kormányzati szerv életre hívásáról azt követően született meg – írja a hírügynökség -, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Balog Zoltánnal együtt részt vett a katolikus törvényhozók csoportjának szokásos éves találkozóján az olaszországi Frascatiban. A hírügynökség tudósítója megjegyzi azt is, hogy Orbán Viktor kormányfő protestáns, Balog miniszter pedig “kálvinista lelkipásztor”, s ők ketten az egyedüli nem-katolikus tagjai a csoportnak, amelyet egyébként magánkihallgatáson fogadott Ferenc pápa is.
 

A cikk után közölt kommentárok mindegyike az elismerés, sőt, a lelkesedés hangján szól a magyar kezdeményezésről. “Brávó! Magyarország a világ vezetője az üldözött keresztények globális védelmében, olyan misszió ez, amelyet a valaha még nagy Egyesült Államoknak kellett volna kezdeményeznie” – írja az egyik kommentelő, egy másik pedig kiemeli, hogy “a harmadik évezredben ez a legjobb hír, amit eddig hallottam a keresztények üldözése elleni harcot illetően”. Egy harmadik hozzászóló leszögezi: “A keresztényeknek fel kell ébredniük. Most az iszlám jelenti a fenyegetést. Az új bolsevikok felemelkedése ismeretlen fenyegetés, amely olyan emberekhez kötődik, mint a Magyarországról származó George Soros”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »