A civiltörvény miatt is beperelte Magyarországot az Európai Bizottság

Megérkezett az Európai Bizottság Magyarország elleni keresete az Európai Unió Bíróságára a civiltörvény ügyében – tudatta a luxembourgi székhelyű testület. Az Európai Bizottság júliusban kezdett kötelezettségszegési eljárást a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló magyar szabályozás miatt.

A bizottság szerint a törvény indokolatlanul beavatkozik az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt alapvető jogokba, különösen az egyesülés szabadságához való jogba. Emellett akadályozhatja a civil szervezeteket az adománygyűjtésben, korlátozva a képességüket a feladataik ellátásában, továbbá indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a szabad tőkemozgást, elrettentő hatása lehet a külföldi adományokra, valamint a törvény a magánélet és a személyes adatok védelméhez való jog tiszteletben tartása tekintetében is aggályokat vet fel.

A kormány augusztus közepén reagált az Európai Bizottság kritikájára, de ezek szerint nem elég meggyőzően, így jutott a kötelezettségszegési eljárás bírósági szakba.

Hírdetés

Január közepén az Alkotmánybíróság is megkezdte a civiltörvény vizsgálatát. A jogszabályt az ellenzéki képviselők mellett 23 civil szervezet is megtámadta.

Múlt héten a Lex CEU miatt indult per Magyarország ellen.

(HVG nyomán)

Korábban írtuk: Az EB beperelte hazánkat Orbánék CEU-s parasztvakítása miatt


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »