A civilek beleszólása nélkül zajlik támadás a zöldterültek ellen

A civilek beleszólása nélkül zajlik támadás a zöldterültek ellen

Koncentrált támadás zajlik a budapesti zöldterületek ellen, amibe a civileknek nincs beleszólásuk a természetvédők szerint. A Greenpeace ezért környezetvédőkkel, tájépítészekkel és urbanistákkal közösen egy ötpontos kiáltványt fogalmazott meg, azt várják a kormánytól, hogy tegyen meg mindent a városi parkok, és zöldfelületek védelme érdekében.

„Rendkívüli mértékben felgyorsítják a beruházásokat, határidőket lerövidítik, fellebbezést szinte lehetetlenné teszik, kivonják a kiemelt beruházásokat a meglévő törvények alól, ez azt eredményezi, hogy ezek a beruházások előkészítése rohamtempóban készül, a civileknek a beleszólási lehetősége minimális” – mondta a Levegő Munkacsoport elnöke Lukács András.

A Greenpeace ezért környezetvédőkkel, tájépítészekkel, urbanistákkal közösen egy ötpontos kiáltványban fogalmazta meg a városi zöldterületek védelméhez szükséges intézményi és jogszabályi feltételeket.

1. A városi zöldterületek és fasorok kapjanak az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet!
2. A kiemelt állami beruházások se mentesüljenek a környezet védelmét szolgáló előírások hatálya alól!
3. A fejlesztések elsősorban a leromlott állapotú városrészek rehabilitációját szolgálják, és ne a város meglévő zöldterületeit terheljék!
4. Semmit a közparkokról a helyi civilek nélkül!
5. Jó gazdát a városi zöldfelületeknek! Minden városi önkormányzatnál legyen felelőse a zöldterületek fenntartásának és fejlesztésének.

„Ezeket a kérdéseket, a zöldfelületeket, és a zöldterületeket azért tartja a Magyar Urbanisztikai Társaság fontosnak, mert a közparkok, és ezek a fás területek szomszédságában az ingatlanok is értékesebbek. Tehát nem egyszerűen elvesz fejlesztések elől, hanem a szomszédos, már meglévő ingatlanoknak a forgalmi értékét is növeli” – mutatott rá Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke.

A jövő nemzedékek érdekeit képviselő ombudsmanhelyettes, újonnan megválasztott alkotmánybíró szerint fát kellene ültetni minden újszülött világra jötte után.

„Egy országgyűlési határozati javaslatot nyújtottam be, aminek az a lényege, hogy ültessünk egy fát minden egyes megszülető kisgyerek tiszteletére, és egyben lássuk el megfelelő védelemmel a közterületi fákat, egyszerre ültessünk, gazdagítsuk a természetet, gazdagítsuk a közterületet, egyben tegyünk hitet amellett, hogy minden egyes kisgyerek egyformán fontos, gyökereink itt vannak a hazában, és minden egyes kisgyerek nőjön össze azzal a fával, amit az ő tiszteletére ültettünk és egyben az országgyűlési határozatunk kezdeményezi, javasolja, hogy megfelelő védelmet, jogi alkotmányos védelmet kaphassanak a közterületen elültetett fák, az újak, a régiek egyaránt” – így Szabó Marcel ombudsmanhelyettes.

A határozati javaslat alapján, tíz év alatt akár egymillió fát ültethetnek Magyarországon a Testvérfa Program keretében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »