A civil szervezetek képviselői figyelmeztetnek az ügyészség politikai befolyásolására

A civil szervezetek aggodalmukat fejezték ki, hogy az ügyészségen belüli változások politikai befolyásolással mennek majd végbe.

Az egyes civil szervezetek azonban nagyra értékelik azt, hogy a főügyészt hasonló módszerrel választják ki, mint amikor az alkotmánybírókat választották meg. A TASR-nek az Állítsuk meg a korrupciót, a Transparency International Slovakia (TIS) és a Via Iuris civil szervezetek képviselői nyilatkoztak.

Eva Kováčechová, a Via Iuris társaság képviselője szerint a főügyésznek egy olyan személynek kell lennie, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik, illetve jól ismeri a legfőbb ügyészség napi működését.

Gabriel Šípoš, a Via Iuris igazgatója ezt máshogy gondolja, az ő álláspontja szerint lehetővé kell tenni a jelölést azoknak is, akiknek még nincs tapasztalata ez ügyben. Elmondása szerint bárki is lesz a főügyész, a pozíciója nem lehet erős, mert ellenkező esetben visszaélhet a hatalommal.

Hírdetés

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót szervezet elnöke is hasonló véleményen van. Elfogadja azt, hogy az új főügyésznek nem kell az ügyészek soraiból kikerülnie, mert lehet, hogy egy tapasztalt bíró sokkal jobban tudja ellátni ezt a feladatot.

A problémát abban látja, hogy a módosítást Daniel Lipšic miatt változtatják meg, akinek a neve már sokszor felmerült a főügyész választás kapcsán.

Az ő megítélését pozitívan látják a szervezetek képviselői, a probléma az miatt adódik, hogy túl közel áll Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök személyéhez, ez pedig már ellentmond a kormányprogram tartalmával, amelyben az áll, hogy az ügyészség függetlenségét kívánják megerősíteni.

Petková pozitívan látja a módosításban azt, hogy a jelölteket nemcsak a politikusok, hanem más szervezetek és szakmai szervezetek vezetői is megnevezhetnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »