A cél ezután is az identitás, a családok és a szülőföldön megmaradás erősítése

A cél ezután is az identitás, a családok és a szülőföldön megmaradás erősítése

Az év két legnagyobb nemzetpolitikai eseménye: a Magyar Állandó Értekezlet és a Magyar Diaszpóra Tanács előtt a Nemzetpolitikai Államtitkárság „beharangozó” sajtóreggelit adott, amelyen Potápi Árpád János államtitkár, Szilágyi Péter miniszteri biztos és Grezsa István miniszteri biztos aktuális nemzetpolitikai témákról, illetve a két eseménnyel kapcsolatos kérdésekről szólt.

Potápi Árpád János röviden ismertette a november 15-én esedékes Magyar Diaszpóra Tanács és a november 16-i MÁÉRT programját. Mindkettőn beszédet mond majd Orbán Viktor miniszterelnök.

A fő célok – mondta az államtitkár – mint eddig, továbbra is az identitás erősítése, a családok támogatása és a szülőföldön való megmaradás segítése. A külhoni magyar pártoknak is azt ajánlják, hogy munkájuk középpontjában a családpolitika álljon. A MÁÉRT fog dönteni a következő tematikus évről, de valószínűsíthető, hogy valamilyen formában kötődni fog a téma a családokhoz.

Néhány számadattal húzva alá az elmondottakat, megtudhattuk Potápi Árpád Jánostól, hogy Kárpátalja szociális programjának fedezetét a következő évre megduplázták, egymilliárd forintot fordíthattak ebben az évben a külhoni magyar családok támogatására, egymilliárd 200 milliót a szakképzésre, és van még nyitva 200 millió az október 31-én lejáró pályázaton a családbarát vállalkozók számára.

Nagy eredményekről számolhat be a 2015-től működő Petőfi programmal kapcsolatban is: idén 73 ösztöndíjas dolgozik, és nyolc új helyszínre terjesztették ki a tevékenységet, többek között Fiuméra (Rijeka), de egyre jobban működő magyar szervezetekkel találkozhatott a tengerparti városokban, amelyekből a hétvégi iskolákban 213-an tanulnak.

Jól sikerült a Mátyás király-emlékév, mely minden korosztályt megmozgatott. Hasonlóra számítanak a jövő évben, amelyhez várják az ötleteket.
Befejezésül a Szerbiában november 4-én esedékes nemzeti tanácsi választások, illetve a november 10-i szlovákiai önkormányzati választások magyar esélyeihez fűzött néhány gondolatot Potápi Árpád János, és üdvözölte a két nemzetrészből érkezett újságírókat.

Hírdetés

Az átfogó nemzetpolitikai kérdések után Grezsa István miniszteri biztos Kárpátalja és az óvodaprogram helyzetével foglalkozott részletesebben. Elmondta, hogy Kárpátalján Nagyboldogasszony ünnepe, azaz augusztus 15-e óta nem járhatott személyesen az államközi kapcsolatok romlása miatt. Remélhetőleg ez most változik, és november 7-én egy nagyobb magyar vakcina-szállítmányt adhat át a helyszínen.

Ám a munka időközben sem állt le, legutóbb Beregszászon nemzetközi színházi fesztivált rendeztek, és szobrot állítottak a város híres szülöttjének, Fedák Sárinak. Kiemelkedő az érdeklődés a magyar nyelvtanfolyamok iránt: sokszoros a túljelentkezés, már 2200 nem magyar anyanyelvű is elvégezte. A Diaszpóra Tanácsba meghívták a kijevi és a lembergi magyar szervezetek képviselőit is, mindkét városban vásároltak magyar házat, Ungváron épül a KMKSz új központja, erőn felül kap támogatást a terület, és abból nemcsak a magyarok részesülnek.

A Kárpát-medencei óvodaprogramról megtudhattuk, hogy 103 óvodát újítottak fel, ebből csupán a Felvidéken 56-ot, az 57. most készült Dunaszerdahelyen.

Az új óvodák építése általában nehézkesebb, 10 helyszínen az alapkő elhelyezése történt meg, elkészültük 2019-20-ra várható. Az óvodaprogram kétszeresen is fontos, egyrészt mert ez alapozza meg a lehetőséget, hogy onnan magyar iskolába kerüljenek a gyerekek, de azért is, mert az tapasztalható, hogy az egész közösséget érinti a szülőktől, óvodapedagógusoktól a helyi vállalkozókig és az önkormányzatokig. Sőt, olyan szakemberek iránt is megjelenik az igény, mint a logopédusok, gyermekpszichológusok. Az ő képzésüket is támogatja a magyar nemzetpolitika.

Szilágyi Péter miniszteri biztos a diaszpóra ügyeiről adott tájékoztatást. Beszámolt arról, hogy a 2013-ban indított Kőrösi Csoma programban akkor 47 ösztöndíjast küldtek ki, idén már 142-en vannak, öröm, hogy 15%-ban olyanok, akik nem Magyarországon születtek. Külön küldhettek – a kinti magyarok kérésére – 14 egyházi ösztöndíjast is. Az ugyancsak 2013-ban indított Mikes Kelemen program révén 300 köbméternyi könyvet, levéltári anyagot hoztak haza, köztük egy ritka értéket: egy 350 éves prédikációs szöveget. Ebből az anyagból először nyílt kiállítás idén szeptemberben, amely december közepéig látható az Országos Széchényi Könyvtárban.

A diaszpóra hétvégi iskoláinak első találkozóját ez év februárjában rendezték meg Budapesten, melyen 70 iskolavezető vett részt a világ minden tájáról. Idei újdonságként a Rákóczi Szövetséggel közösen szerveztek táborokat a diaszpórából érkezett fiataloknak. Ezren vettek részt, s a nagy sikerre való tekintettel a következő évre is kiírják a pályázatot. Szilágyi Péter most érkezett haza Észak-Amerikából, személyes tapasztalatokat szerezve arról, hogy mennyire hálás az ottani magyarság az utóbbi években megerősödött hazai figyelemért.

A sok számadatot a következővel tetézte Potápi Árpád János államtitkár, mintegy összegzésképpen:


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »