A cég menedzserei az elmúlt időszakban rekordmennyiségű részvénytől szabadultak meg. Zuckerberg áll az élen

A cég menedzserei az elmúlt időszakban rekordmennyiségű részvénytől szabadultak meg. Zuckerberg áll az élen

A Facebook menedzserei az idei év második negyedévében a cég részvényeit a szokványos mennyiségben adták el. Aztán jött az adatbiztonsági botrány és fiaskó, és hirtelen 13,6 millió részvénytől szabadultak meg, ami hatvan százalékkal haladja meg a hagyományosnak mondható eladási mennyiséget.

Nem véletlenül. A Facebook részvényei katasztrofális eredményeket produkáltak, ami a tegnapi (júl. 26) napon csúcsosodott ki: a cég legszörnyűbb napját élte meg, amikor részvényárfolyamának 19 százalékát elvesztette, vagyis piaci érték 120 milliárd dollárral csökkent.

A nagy zuhanás előtti hirtelen eladási kedv különlegessége, hogy a bennfentes információk ismeretében történő kirívó vagy nem szokványos eladásokat tiltja az értékpapírpiaci szabályzat. Ilyen információk lehetnek például a korábbi hónapok rossz mutatói – mivel annak ismeretében a facebook menedzserei tisztességtelen előnyre tesznek szert a többi „mezei” kereskedővel szemben.

Az illetékes hatóságok szerint „nincs semmilyen bizonyíték” arra, hogy a Facebook szabálytalanul járt volna el. Tény azonban, hogy az eladásokat szembetűnően jól időzítették.

Hírdetés

A legtöbb részvénytől maga a vállalat alapítóatyja, Mark Zuckerberg szabadult meg: 13 millió részvényt adott el – arra hivatkozva, hogy a befolyt összeget karitatív célokra akarja fordítani. A nagyobb részvényeladó menedzserek között szerepel még a Facebook főjogásza, Colin Stretch és üzemi igazgatója, Sheryl Sandbergová.

A szakértők szerint az eladásokban nincs semmi meglepő. Legalábbis, ha figyelembe vesszük Cambridge Analytica botrányát és a többi adatbiztonsági fiaskót. És persze, ha tudjuk előre, hogy valaminek esni fog az értéke, ildomos mihamarabb pénzzé tenni…

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »