A buziházasságról rendeznek vitát a pártoknak, a Jobbik is ott lesz

Október 20-án egy asztalhoz ültet hat magyarországi pártot a Budapest Pride nevű buzigyűjtő szervezet, hogy a ferde hajlamúak "házassága" témaköréről vitázzanak.

LMBTQXYSTB-ket kérdeztek meg egy felmérésben, és a több mint 2500 válaszadó szerint az nehezíti meg leginkább az életüket, hogy nem köthetnek hivatalos házasságot. "A Budapest Pride ezért hívta meg az összes parlamenti pártot a budapesti Gödör Klubba egy panelbeszélgetésre, hogy kiderüljön, melyik pártnak mi a programja ebben a kérdésben. A rákövetkező két napban szabadegyetemet is szervezünk a témában" – mondta Holländer Daniel, a Budapest Pride sajtószóvivője.

A meghívásra hat párt válaszolta, hogy elfogadja: a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Magyar Liberális Párt (MLP), a Lehet Más a Politika (LMP), az Együtt, a Magyar Szocialista Párt (MSZP), és a Jobbik szóvivője is részt vesz az eseményen.

"A felsoroltak közül úgy tudni, hogy PM, a liberálisok és az LMP támogatja a melegházasság bevezetését Magyarországon, az MSZP és az Együtt eddig amolyan tartózkodó álláspontra helyezkedett, a Jobbik viszont nem támogatta. Senkit nem győzködünk egyébként a részvételről, csak egy meghívó levelet küldtünk minden parlamenti pártnak" – tette hozzá Holländer Daniel. A Fidesz-KDNP és a DK eddig nem jelezte, hogy elmennek-e.

Magyarországon 2009 óta azonos nemű párok "csak" bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek. Ez nem teljesen azonos a házasság jogi kategóriájával, ugyanis az együtt élők nem vehetik fel egymás nevét, közösen egyáltalán nem fogadhatnak örökbe gyereket, nem vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben, és az öröklés sem ugyanolyan esetükben, mint a házastársi viszonyban élők között. A 2012-től érvényes magyar alaptörvény a házasságot egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg, vagyis ahhoz, hogy Magyarországon engedélyezett lehessen az azonos neműek "házassága", alkotmánymódosítás szükséges. Erre csak a parlament kétharmadával van mód, ami elképzelhetetlen jelenleg a kormánypártok nélkül.

– Ezzel tisztában vagyunk, az alaptörvény módosítása csak egy eszköz lenne, nem a fő célunk – mondta Holländer Daniel. Egyelőre a felmérést értékeltük ki, most dolgozunk a stratégián, amellyel meg tudjuk oldani a nehézségeket.

(Origó nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »