A burka részleges betiltását javasolja a Merkel-i koalíció

A burka részleges betiltását javasolja a Merkel-i koalíció

MTI nyomán

Németországban a test egészét fedő muzulmán női öltözék, a burka viselésének részleges megtiltását javasolja rövidesen a kormányzó jobboldali CDU/CSU pártszövetség a ZDF országos köztelevízió csütörtöki értesülése szerint. A bevándorlók ezért nem fogják megdicsérni a “Mutti”-t.

A pártszövetség tartományi belügyminisztereinek Berlini nyilatkozat nevű, pénteken elfogadandó állásfoglalásának tervezete szerint a burkaviselést meg kell tiltani a közintézményekben, az oktatási intézményekben és a bíróságokon, valamint minden helyen, illetve helyzetben, ahol, illetve amelyben elengedhetetlen az arc megmutatása, például határátkelőkön, közúti ellenőrzések alkalmával és tüntetéseken.

A ZDF szerint a nyilatkozat másik fő új eleme az, hogy a közveszélyesként számon tartott iszlamistákat kötelezzék nyomkövetésre alkalmas elektronikus lábperec viselésére.

A tervezetben az is szerepel, hogy kezdődjék diskurzus a menedékkérőknek járó juttatásokról.

Az nem világos, hogy a pártszövetség milyen lehetőséget lát a csökkentésre – jegyezte meg beszámolójában a ZDF, rámutatva, hogy a menedékkérők juttatásait egy alkotmánybírósági döntés alapján a létminimumhoz igazítják.

A nyilatkozat összeállítását a szeptemberi helyi törvényhozási választásra készülő berlini és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi CDU-s belügyminiszter kezdeményezte.

A burka viselésének teljes körű betiltását javasolták, de ezt a CDU-s szövetségi belügyminiszter, Thomas de Maiziere alkotmányossági aggályokra hivatkozva elutasította.

Javasolták a kettős állampolgárság intézményének korlátozását is, de ezt a szövetségi belügyminiszter és a CDU/CSU-val szövetségi szinten együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) is elvetették.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »