A büntetőeljárás során mindennapos jelenségnek számít a törvénybe ütköző befolyásolás

A büntetőeljárás során mindennapos jelenségnek számít a törvénybe ütköző befolyásolás

A Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) figyelemmel kíséri annak a munkacsoportnak a tevékenységét, melynek feladata a bíróságok, a rendőrség és az ügyészség működésének javítására tett javaslatok megfogalmazása.

Amennyiben a képviselőik meghívást kapnak az említett munkacsoportba, örömmel vesznek részt annak munkájában, illetve az új előírások megfogalmazásában, közölte sajtótájékoztatóján a Szlovák Ügyvédi Kamara szóvivője, Alexandra Donevová. Ezzel összefüggésben az ügyvédek kamarája emlékeztetett arra a felmérésre, melyet 71 büntetőjogra szakosodott ügyvéd bevonásával végeztek idén tavasszal.

A megkérdezett ügyvédek 72 százaléka elmondta, hogy a törvénytelen úton történő befolyásolás mindennapos gyakorlatnak számít a büntetőeljárás lefolytatása során. Mindössze 28 százalékuk válaszolta, hogy nem tapasztalta ilyen praktikák alkalmazását.
A törvénytelen befolyásolást mint modus operandit, azaz eljárási módot, munkamódszert a legtöbb megkérdezett a Pozsonyi Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséggel és annak nyugati szárnyával (NAKA Západ) kapcsolatban említette. A felmérésben Pozsony megye 22 ügyvédje vett részt.

Hírdetés

A NAKA munkájával kapcsolatban a válaszadók 60 százaléka megerősítette, hogy a gyakorlatban időnként, gyakran, vagy általánosan előfordul a törvénytelen eszközökkel való befolyásolás. Az alkérdésben külön említették a bűnügyi rendőrséget, melynek esetében a válaszadók 88,2 százaléka erősítette meg az időnként, gyakran, vagy általánosan előforduló, törvénytelen eszközökkel való befolyásolást.

Olyan nyomásgyakorlással is találkoztak, amikor arra akarták rávenni őket, hogy álljanak el ügyfelük védelmétől, illetve az ügyfelüket ösztönözték arra, hogy vonják vissza tőlük a védelmükre irányuló megbízatást.

Az említett felmérés eredményét idén májusban eljuttatták Mária Kolíková igazságügy-miniszterhez, Maroš Žilinka főügyészhez, Roman Mikulec belügyminiszterhez és Peter Kovařík országos rendőrfőnökhöz. „Az ígéretek ellenére, hogy az üggyel foglalkozni fognak, a mai napig nem kaptunk semmilyen választ. Ezért közzétesszük és a kormány által létrehozott munkacsoport rendelkezésére bocsátjuk a felmérés eredményeit“ – közölték a SAK képviselői.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »