A büntetés mellett rendszámát is bukta több uberes

Az év eleje óta közel 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki Uber-szolgáltatókra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a revizorok kiszűrtek húsz adószám nélküli sofőrt, és a rendőrséggel, valamint a BKK-val közösen végzett ellenőrzéseken négy rendszámot is levettek uberes kocsikról – tájékoztatta az adóhivatal szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint az adóhatóság 2016. január 1-jétől több mint 250 Uber-ellenőrzést végzett, április 25-étől pedig már a rendőrséggel és BKK-val együttműködve is ellenőrzi a személyszállítási szolgáltatást végző sofőröket. A közös akciók nemcsak az adózás ellenőrzésére, hanem a közlekedési szabályok betartására is kiterjednek.

A NAV két revizora próbafuvar keretében veszi igénybe az Uber szolgáltatást. Az érkezési címen a közlekedési központ és a rendőrség munkatársai fejezik be az ellenőrzést. A revizorok az adózási szabályok megszegéséért mulasztási bírságot szabhatnak ki, a BKK a taxizásra vonatkozó engedélyek és feltételek meglétét vizsgálja, melyek hiánya esetén a rendőrség leveheti az autó rendszámát – ismertetik.

Az adóhivatal nemcsak azt ellenőrzi, hogy a sofőr ad-e szabályos számlát és van-e adószáma, a revizorok tapasztalata szerint a szolgáltatást számos esetben olyan személygépkocsival végzik, amely cég tulajdonában van, a sofőr pedig egy másik társaság alkalmazottja. A NAV ezekben az esetekben a vállalkozásoknál is megvizsgálja a működés és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként vagy gazdasági társaság alkalmazottjaként végezhetik, tehát adószám és bejelentés mindenképpen szükséges. Mindemellett a szolgáltatáshoz egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallást kell készíteni és nem utolsósorban adót kell fizetni – emlékeztet a NAV a közleményben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »