A bűnbánat derűje

Amikor szembesülünk világunk elveszettségével, akkor is ott lehet Krisztus jelenlétében a derű az arcunkon. Mert ez a kettő összetartozik, ahogy a nagypéntek és a feltámadás – mondta Balog Zoltán Pannonhalmán. A Zsinat lelkészi elnöke hamvazószerdán a bencés szerzetesközösség ökumenikus bűnbánati liturgiáján hirdette az igét; az egyházvezetők közösen imádkoztak a békéért.

„Az Ószövetség embere hamut szórt saját fejére, hogy a jel segítségével elmondja, mennyire megtört, mennyire bánja bűneit, és bűnbánata mennyire őszinte” – mondta Balog Zoltán Panonnhalmán, a Szent Márton-bazilikában.

Hamvazószerda, a nyugati kereszténységben a megtérés és az önmegtagadás idejének kezdete. Ekkor kezdődik a nagyböjt, amely a húsvétvasárnaptól visszaszámolt 40. hétköznap. A hagyomány szerint ezen a napon a katolikusok hamut szórnak a fejükre bűnbánatuk és a megtérés iránti vágyuk jeléül.

A pannonhalmi bencés szerzetesközösség idén harmadik alkalommal tartott ökumenikus vesperás liturgiát, amelyen a társegyházak képviselői is részt vettek.

Hamvazószerda Pannonhalmán

A pannonhalmi bencés szerzetesközösség idén harmadik alkalommal tartott ökumenikus vesperás liturgiát.

Fotó: Lambert Attila

A Zsinat lelkészi elnöke Lukács evangéliumának 10. fejezete alapján tartott igehirdetésében arról beszélt: amikor az ember közel van az éghez, akkor semmit nem kell tenni, elég csak lenni Isten közelében, szeretetében. A lenni és a tenni, az aktivitás és az Isten szemlélése között azonban nem kell választani. Hiszen az igaz hitből cselekedetek lesznek, a hűségből erő, mely létrehoz, teremt, testet ölt, hódít és vonz. A sorrend azonban fontos: először lenni kell Isten közelében, mert enélkül a szolgálat is hamisítvány lesz.

Balog Zoltán Pannonhalmán

„Amikor az ember közel van az éghez, akkor semmit nem kell tenni, elég csak lenni Isten közelében, szeretetében.”

Fotó: Lambert Attila

Balog Zoltán emlékeztetett: Isten beleírta nevünket a könyvbe, amit soha nem lehet kitörölni. Ez adhat okot az örömre minden időben. A hit egyik legnagyobb ajándéka az önfelejtés. Ehhez jó helyen kell legyen felírva a nevünk – fogalmazott a püspök. Hozzátette: az örömforrás nem a siker, nem az áldás, hanem az, hogy Jézus Krisztus és a mi nevünk ott van egymás mellett. Ezt az örömöt kívánjuk egymásnak, amit a legbrutálisabb élet sem tud elrabolni.

A nagyböjt első napján Balog Zoltán Jézus szavaira hívta fel a figyelmet, mely szerint amikor böjtöl az ember, akkor legyen derűs az arca.

„Mosolyogj, mert ha böjtölsz, akkor közelebb kerülsz hozzá, mert megüresíted az életedben azt a helyet, amit ő betölt. Akkor nem az számít, hogy miről is mondasz le, hanem, hogy mi lesz ott helyette. Akkor látszani fog a ragyogás” – tette hozzá.

Református lelkészen Pannonhalmán

A Szent Márton-bazilikában tartott liturgián a társegyházak képviselői is részt vettek

Fotó: Lambert Attila

A Zsinat lelkészi elnöke igehirdetésében úgy fogalmazott: 2022 böjtje a gonosz hatalma ellene irányul ezen a táján a világnak. Amikor Jézus tanítványaival lejön a hegyről, ahol átélik a metamorfózis csodáját, akkor szembesülnek a betegséggel, a gonosz hatalmával. Éppen úgy, ahogy mi is: mikor éppen gyarapodni kezd az életünk, akkor lecsap a vírus és lecsapnak a fegyverek. Ez a démon pedig nem űzhető ki máshogy, csak imádsággal és böjtöléssel. „Azért böjtölünk és imádkozunk, hogy ne legyen elűzetés. Az üres udvarok, házak, ágyak, iskolák ellen, a gonosz ellen, a háború borzalmai ellen imádkozzunk együtt. Amikor szembesülünk világunk elveszettségével, mégis ott lehet Krisztus jelenlétében a derű az arcunkon. Mert ez a kettő összetartozik: A Kyrie és a Te Deum.” Balog Zoltán szerint azért beszélhetünk a világ és a magunk elveszettségéről kendőzetlenül, mert velünk van a Szabadító.

„Amikor pedig ő ott van, akkor nem hallgatjuk el a bűnt és az elveszettséget körülöttünk a világban. Ahogy összetartozik nagypéntek és a feltámadás. Van és lesz feltámadás és addig is van a bűnbánat derűje.”

Balog Zoltán hamvazószerda

Balog Zoltán református püspök és Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és az oltár előtt kereszt alakban hamut hintettek egymás homlokára.

Fotó: Lambert Attila

Az igehirdetés és a közös imádság után Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát és Balog Zoltán református püspök az oltár előtt kereszt alakban hamut hintettek egymás homlokára. Majd a szerzetesközösség tagjaira, a bencés gimnázium diákjaira és a társegyházak képviselőire is, akik hasonlóképpen fogadták a hamu jelét.

Az eseményről készült felvétel megtekinthető az alábbi linken: