A bűn következménye a büntetés

„Mivel meglágyult a szíved, és megaláztad magad az Isten előtt, amikor meghallottad kijelentését erről a helyről és lakóiról: mivel megaláztad magad előttem, megszaggattad a ruhádat, és sírtál előttem, azért én is meghallgatlak… (2 Krón 34, 27)

Nincs olyan ember, aki ne vétkezne Isten ellen. Kevesen látják be, hogy vétkeztek, bűnt követtek el, mert kemény szívűek és makacsok vagyunk. Keménységünk, hajlíthatatlanságunk eredménye majdnem mindig törés, összetöretés. Meddig lehet bántani, sérteni Istent bűneinkkel, engedetlenségünkkel?

Ma divat hirdetni Isten szeretetét és végtelen kegyelmét. „Isten szeretete nagyobb és erősebb, mint a törvény!

Azaz, mindenkinek mindent megbocsát a végtelenségig, mert az Ő szeretete végtelen!” Ez a szemlélet sokakat felszabadít a bűn gyakorlására. „Nem baj, ha egy kis bűnt elkövetsz, Isten megbocsát, mert szeret.”

Mindennapi harc és küzdelem, amit bensőmben vívok a bűn ellen. Tudom, hogy minden bűnnek következménye van. Mind testünkre, mind lelkünkre hatással van az elkövetett bűnünk. Senki nem tudja rólunk, mi bánt, miért vagyunk szomorúak, nyugtalanok, álmatlanok… Mi tudjuk, hogy benn, a lelkünk mélyén gyötör, kínoz a bűn. Harag, bosszú, irigység, parázna testi kívánság, hazugság – nem látta senki, amikor elkövettük.

Vannak bűnök, amelyek nem láthatók, nem olyan, mint amikor valaki egy zsák lopott kukoricát cipel a hátán…

De kínoz, gyötör szívünk mélyén mindaddig, amíg le nem tesszük terhünket, bűnünket a kereszt alá. Mindaddig, ameddig meg nem valljuk bűnbánattal Isten előtt. Nagy öncsalás az, amikor arra vár valaki, hogy majd elmúlik ez az érzés, majd elfelejtem! Van egy régi mondás: „A lelkiismeretet lehet elaltani, kitágítani, de megölni nem!”

Minden meg nem bánt, be nem vallott bűn bennünk marad. Idő és alkalom kérdése csupán, mikor fizet vissza keserves csapással. A bűn következménye minden esetben nyomorúság, szenvedés, békétlenség, félelem, szorongás, harag, keserűség és soha nem áldás!

Hírdetés

Vannak fizikai, testi bűnök, melyeknek fizikai, testi következményei vannak. Isten soha nem gyöngéd a bűnnel szemben. Nem engedékeny és nem elnéző. A bűnnek következménye a büntetés. Itt tévednek azok, akik csak Isten szeretetéről és kegyelméről beszélnek. A kegyelem, a szeretet, amit Isten a bűnös emberre pazarol, nem engedély arra, hogy a bűnt szabadon gyakoroljuk a végtelenségig, megvénülésünkig. Az ige világosan tanítja: „A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, irigység, részegeskedés, tobzódás, és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom néktek, mint már korábban is mondtam: akik ilyeneket cselekesznek, nem öröklik Isten országát!” (Galata 5, 19–21)Isten szeret, megbocsát, magához fogadja megtért gyermekeit, de nem tűri a bűn szabad gyakorlását csak azért, mert Ő megbocsátó és szeret. Lehet, visszaeső bűnös vagy, aki küzd, de nem hivatkozhatsz arra, hogy a kegyelem majd betakar. Igen, az Úr Jézus azt tanácsolta, hogy mi bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek nem csak hétszer… Az Atya megbocsátott tékozló fiának annak ellenére, hogy mindent eltékozolt. Ám az Atya szeretete nem jogosította fel fiát arra, hogy amikor jóllakott, szépen felöltözött, kezdheti a csavargást, bűnözést, dorbézolást elölről!

Ajándék a kegyelem, ajándék az irgalom és a szeretet, amit Isten ránk pazarol! De nem követelhetjük ezt az ajándékot. Járulhatunk, mehetünk mindenkor Istenhez, a golgotai kereszthez, alázattal és bűnbánattal. Jézus vére eltörli bűneinket, de nem követelhetjük.

A testi bűnök súlyos nyomait sokszor testünkben kell hordozni, még a bűnbocsánat után is! Az alkoholizmus tönkreteszi a májat, az agyat, és a születendő gyermekeket is. A fajtalanság, paráznaság iszonyú következménye századunkban az AIDS. A dohányzás tüdőrákot okoz. Meddig szabad a bűnt gyakorolni?…

Semeddig! Ne keményítsd meg a szíved, kedves Olvasóm. „Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt!” (Galata 5, 24)

A kísértő holnap is jön, kísért a mai megbánt és megvallott bűnnel. De légy erős! Kiálts az Úrhoz, Ő ad erőt és körülvesz megtartó szeretetével! Sírjunk az Úr előtt együtt, kegyelemért, a Szentlélek megújító erejéért.

Megígérte az Úr, Ő meghallgat mindenkit, aki alázattal jön Hozzá. De ne felejtsd: a kegyelem nem olcsó, nagy ára van! Jézus az életével fizetett érte!

Fájlalom és bánom bűneimet előtted, Uram. Köszönöm, hogy jöhetek Hozzád. Uram, irgalmazz nekem, bűnösnek. Nem vagyok méltó, hogy szereteteddel újra átölelj, de nem tudok élni Nélküled. Testem, lelkem szenved, megnyomorít a bűn terhe. Drága Úr Jézus, kérlek, mossál meg szent véreddel. Adj szabadságot a bűneim megkötöző erejétől. Tölts be Szent Lelkeddel, hogy legyen erőm testemet megfeszítve, kívánságaimnak nemet mondani. Szolgálni, dicsőíteni szeretnélek egész életemmel. Köszönöm, hogy szeretsz, pedig nem érdemlem, és megkegyelmezel, pedig nem vagyok rá méltó. Áldott légy, jó Atyám. Ámen

(Morzsák 4., 2006)

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »