A bukott brit kormányfő szerint Németország az ukránok gyors vereségét akarta

A bukott brit kormányfő szerint Németország az ukránok gyors vereségét akarta

Boris Johnson a CNN portugáliai kiadásának adott interjújában egyértelmű utalást tett arra, hogy Németország gyors legyőzését várta a háború kirobbanásakor, Franciaország pedig egészen addig nem hitt az orosz invázió lehetőségében, amíg az orosz tankok nem lépték át a határt.

Johnson az interjúban arról beszélt, hogy a február 24-én induló invázió előtt sokféle vélemény volt Európában. Az EU három legnagyobb országa kapcsán azonban kemény kritikának is beillő megjegyzést tett. Azt mondta:

“A német álláspont egy időben az volt, hogy ha megtörténik [az invázió], ami katasztrófa lenne, akkor jobb, ha gyorsa vége lenne az egésznek és Ukrajna elesne. Úgy véltem, hogy ez egy katasztrofális nézőpont, de megértem, miért gondolkodtak így”

mondta. Franciaország kapcsán a következőket mondta:

“Kétségtelen, hogy a franciák az utolsó pillanatig tagadták [az invázió lehetőségét]”

Hírdetés

Mario Draghi olasz kormányfő álláspontját pedig úgy írta le, mint aki nem tudta támogatni a britek által képviselt álláspontot.

Johnson viszont azt hozzátette, hogy a háború kezelésében végül az EU fantasztikusan teljesített.

A botrányhős Johnson volt az egyik legnagyobb támogatója Ukrajnának, és a britek elköteleződése ma is töretlen Kijev mellett. Ugyanakkor van egy belpolitikai vonatkozása is a dolognak: a súlyos energia- és megélhetési válság miatt kellett találni egy felelőst, ez lett “Putyin ukrajnai háborúja”. Ha megnézzük a fenti kijelentések valódi üzenetét, az az, hogy az európai országok vonakodtak szembeszállni Putyinnal, de végül a Nagy-Britannia által erőltetett irány bizonyult igaznak – ami persze erősen vitatható.

Az sem mellékes, hogy az ukrán sajtóban korábban megjelent információk szerint tavasszal majdnem sikerült tető alá hozni egy fegyverszüneti megállapodást Ukrajna és Oroszország között, már a papírok is elő voltak készítve, ám váratlanul Johnson Kijevbe látogatott, és az ukrán álláspont ebben a pillanatban elutasítóvá vált fegyverszünet tekintetében.

Még áprilisban is volt esély a békére Oroszország és Ukrajna között. A tárgyalásokat a Nyugat ásta alá

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »