A büdzsé a kormány első tesztje: a költségvetés mielőbbi elfogadását kérik a polgármesterek

A büdzsé a kormány első tesztje: a költségvetés mielőbbi elfogadását kérik a polgármesterek

A Megyei Jogú Városok Szövetség elsősorban a jövő évi költségvetés elfogadását várja, azt kérik az Orban-kormánytól, dolgozzon ki olyan ütemtervet, ami szerint a büdzsé már január 1-jén életbe lép, mivel „a késlekedésnek, a mindenkori kormányok felelőtlenségének az önkormányzatok a járulékos áldozatai”.
A jövő évi állami költségvetés életbe lépésének időpontja lesz a liberális kormány első tesztje – szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki kedden a megyei jogú városok szövetségének küldöttsége tagjaként találkozott Ludovic Orban miniszterelnökkel. Mint a találkozón elhangzott,a polgármesterek elsősorban a jövő évi költségvetés elfogadását sürgetik. Azt kérik a kormánytól, dolgozzon ki olyan ütemtervet, ami szerint a büdzsé már január 1-jén életbe lép, mivel a késlekedésnek, a mindenkori kormányok felelőtlenségének az önkormányzatok a „járulékos áldozatai”.

– részletezte a polgármester.

Leszögezte, minden normális, civilizált országban már szeptember–októberben kidolgozzák a jövő esztendei költségvetést, ezzel szavatolva a pénzügyi stabilitást. Ezzel szemben idén Romániában az önkormányzatok alig májusban fogadták el a helyi büdzsét az állami késlekedése miatt, miközben Magyarországon egy hónapra rá, júniusban már megszavazták a 2020-ast. Antal Árpád szerint van idő arra, hogy a liberális kormány még idén kidolgozza a költségvetést, és az január 1-től  életbe lépjen.

A megyei jogú városok vezetői ugyanakkor azt is kérik, hogy a kormány biztosítsa az átláthatóságot, tudják követni a személyi jövedelemadó útját. „Nem életszerű, hogy egyik hónapban ugyanaz az önkormányzat 3 millió lejt kap az adóból, a másik hónapban 4 millió lejt. A befizetések nem ennyire kaotikusak, az a felvetésünk, hogy Bukarestben valakik használják a pénzünket, majd ha úgy tartja a kedvük, átutalják, miközben ez az önkormányzatok legfontosabb bevétele. A személyi jövedelemadó elosztásának módját foglalják bele a helyi pénzügyek törvényébe, hogy azt ne lehessen minden évben változtatni” – hangsúlyozta Antal Árpád. 

Hírdetés

Mint rámutatott,

az is felmerült, hogy javítsák ki a szociáldemokrata kormány utolsó diszkriminatív költségvetés-módosítását, amikor csak a párthoz közeli települések kaptak pénzt.

Arra is választ várnak, mi a terve az új kormánynak a decentralizációval.

A polgármester a megyei jogú városok szövetségének tagjaként kérte továbbá azt is, hogy rendezzék a szakszervezetek művelődési házainak helyzetét, hiszen ezek szinte minden romániai város központjában megépültek, jelenleg tisztázatlan a jogutódlás, ezért sok helyen nem szolgálják a helyi közösség érdekeit. A székelyföldi elöljáró szerint ez egy harmincéves adóssága a mindenkori román kormánynak az önkormányzatok felé.

Az elöljárók kérték továbbá a védelmi minisztérium kihasználatlan ingatlanjait. Az elmúlt években ezek átadása több településen megtörtént, és bebizonyosodott, hogy helyben jobb rendeltetést találtak. „E téren Székelyföld fehér folt Románia térképén, de Brassóban és sok más városban is kérnek még az önkormányzatok a hadsereghez tartozó ingatlanokat” – részletezte Antal Árpád. Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy a város területén levő 70 hektáros lőteret kéri évek óta, hiszen a gyakorlótérnek évek óta működési engedélye sincs, csak állatok legeltetésére használja a katonaság.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »