A budapesti rabbik tiltakoznak a szomszédjukban épülő muszlim imaközpont ellen

A budapesti rabbik tiltakoznak a szomszédjukban épülő muszlim imaközpont ellen

A Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága tiltakozik az ellen, hogy az Országos Zsidó Egyetem és a Budapesti Zsidó Hitközség Schreiber Sándor utcai zsinagógakörzete mellett néhány méterre egy muszlim imaközpontot építenek – olvasható a rabbitestület Facebook-oldalán.

A Budapesti Rabbiság azt kifogásolja, hogy a VIII. kerületi rabbiképző mellett épülő imaközpont a  Jótékonyság és Béke Alapítvány fennhatósága alatt áll, ennek vezetője pedig az Saleh Tayseer, akit “nemrég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merénylet-kísérlettel gyanúsítottak meg” – írja a rabbiság alapján az Index.

A palesztin származású Tayseer Magyarországon diplomázott fogorvosként, az Iszlám Egyház elnöke volt 2012-ig, amíg meg nem szűnt a szervezet. Tayseert 2004-ben meggyanúsították azzal, hogy merényletet tervezett Mose Kacav izraeli elnök és egy budapesti zsidó múzeum ellen.

A fogorvos két hónapot töltött előzetes letartóztatásban, de végül kellő bizonyíték ellenében vádat sem emeltek ellene. Tayseer végül 2008-ban kétmillió forint kártérítést kapott a magyar államtól.

Ezek alapján a Budapesti Zsidó Hitközség Rabbisága ezt írta: “Felszólítjuk a Józsefvárosi Önkormányzatot és Magyarország Belügyminisztériumát, hogy mihamarább tegyen ezen áldatlan állapot megszüntetéséért.”

De nem csak idehaza ütköznek akadályokba a muszlim ingatlanfejlesztők: egy németországi kisvárosban épülő mecset például már másodszor vált tiltakozás helyszínévé: elfalazták a bejáratát és tiltakozó feliratokat ragasztottak rá – írja a Mandiner.hu.

A frissen húzott egy méter magas falra tiltakozó üzeneteket is ragasztottak. „Ti igazhitűeknek nevezitek magatokat – mi megszállóknak”, szól az egyik, míg a másik egy idézet a török elnöktől, Recep Tayyip Erdoğantól: „A mecsetek a mi laktanyáink, a kupolák a sisakjaink, a minaretek a bajonettjeink, a hívek a katonáink.”

Most akkor imaház vagy kulturális központ?

Már hónapok óta dolgoznak a munkások a Gutenberg téren, hogy elkészüljön az egyik legnagyobb muszlim központ Budapesten. A Józsefvárosi Önkormányzat úgy tudja, kulturális központot kívánnak ott létesíteni, a helyiek és a munkások azt mondják: muszlim imaház lesz a saroképületben – írja az ATV.hu.

Az ATV megkérdezte a Józsefvárosi Önkormányzatot, de a helyhatóságnál se tudtak sokat, pontosabban az újságíróktól hallották először, hogy esetleg mégsem sima kulturális központ épülne az ingatlanban.

Forrás: Index / atv.hu / Mandiner / hetivalasz.hu / Polgárportál

The post A budapesti rabbik tiltakoznak a szomszédjukban épülő muszlim imaközpont ellen appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »