A Budapesti Közművek eljárást indít a Kukaholding ellen

A Budapesti Közművek eljárást indít a Kukaholding ellen

A cég visszaszerezné az elmúlt három évben a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakat, de az NHKV szerint pontosan annyit fizet, amennyi szolgáltatást nyújt a fővárosi cég.

A tetemes finanszírozási hiányra tekintettel a Budapesti Közművek megindítja a szükséges jogi eljárásokat az NHKV Zrt. (Kukaholding) ellen, hogy a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakat visszaszerezze – írja a Budapest Közművek sajtóközleményében.

Az FKF, majd ennek jogutódja, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. az elmúlt öt évben az alábbi hulladékgazdálkodási bevételekhez jutott:

  • 2017: 30,56 milliárd forint
  • 2018: 30,91 milliárd forint
  • 2019: 28,41 milliárd forint
  • 2020: 27,99 milliárd forint
  • 2021: 26,16 milliárd forint

A sajtóközleményben azt írták: ez a pénzmennyiség az FKF, hulladékgazdálkodással összefüggő, budapesti és kilenc agglomerációs településen végzett gyűjtési, szállítási, hulladékkezelési, és ártalmatlanítási tevékenységének teljes közszolgáltatási bevételét mutatja.

Az adatok alapján az ötéves időszakban a tevékenység finanszírozása mintegy 15 százalékkal csökkent.

Az FKF bevételeinek mértékét a Kukaholding szabályozza.

Mindezzel szembeállították, hogy a vizsgált időszakban a magyarországi kumulált összesített fogyasztói árindex 18,2 százalék, míg az FKF által beszerzett áruk és szolgáltatások árát meghatározó ipari termelői árindex 31,6 százalék volt. További körülményként jegyezték meg, hogy ez idő alatt a forint-euró árfolyam alapján a forint 15,9 százalékot romlott.

Mint írták: „a Kukaholding markáns forrásszűkülést okozott az elmúlt három évben, miközben az ellátandó feladat volumene változatlan maradt. Budapest területe nem lett kisebb. A társaságunknál dolgozó, a hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó létszám nem csökkent.”

Az önkormányzati választásokat, 2019-et követően tehát az állam évente mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb finanszírozást juttat az FKF-nek. A Budapesti Közművek azért indítja meg az eljárást a Kukaholding ellen, „hogy a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíjak, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység bevételek teljes mértékben a társasághoz kerülhessenek”.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »