A búcsúi nagymisén szólalt meg az újjáépített szímői orgona

A búcsúi nagymisén szólalt meg az újjáépített szímői orgona

Az egy éve tartó munkálatok után ma, a Szent Márton-napi búcsún szólaltatták meg a felújított orgonát.  Gyönyörű hangja magasba emelte a lelkeket.

Bób János polgármestertől megtudtuk, a Bethlen Gábor Alaptól sikerült pályázatot nyerniük az orgona felújítására. Emellett a helyi szövetkezet is adományozott egy nagyobb összeget, valamint gyűjtést is szerveztek a hívek körében. A munkálatokat egy magyarországi kivitelező végezte.

Az orgona a híres orgonaépítő Országh Sándor műhelyéből származik az 1879-es évből.

A hangszerjavítók az orgonát darabjaira szedték, elszállították, és most két hét alatt összerakták, hogy a búcsúi szentmisén megszólalhasson. Az eddig is szépen szóló orgona hangja mindenkit elbűvölt. Sajnos kántorunk lebetegedett, a hangszert Sajtos Adriána szólaltatta meg

Hírdetés

– tájékoztatott a polgármester.

 

Az orgona eredete az ősidők homályába veszik. Szerkezetének ötletét valószínűleg az első kezdetleges pásztorsíp, majd később az összetett Pán-síp adta. A történelem szerint már a jeruzsálemi Salamon-templomban is használtak olyan sípkészüléket, amit a levegő mesterséges befúvása hozott hangzásba.

Hogy miként került a templomokba, arról Szigeti Kilián így ír: „Az ókori görög-római birodalomban az orgona részben szórakoztató hangszer volt, részben a császári bevonulások kísérő hangszere. Bár világi jellegű hangszer volt, de ha a császár egyházi szertartáson működött közre, vagy vonult be, az orgona akkor is felhangzott. Így része lett a császári szertartásoknak. Mivel pedig a császári udvar rituális szokásai fokozatosan átmentek a liturgiába, (tömjénezés, fáklya-gyertya, ruhák, vonulások, trónusok, stb.) így az orgona is lassan rituális hangszer lett. Elsősorban reprezentatív, császári vagy püspöki (pápai) tekintély emelésére, tehát insigniaként szerepelt. Rómában ez igen nagy valószínűség szerint Vitalianus pápa (657-672) idején történt meg.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »