A briteken múlik, az EU nem szab határidőket

A briteken múlik, az EU nem szab határidőket

A briteken múlik, hogy mikor indítják meg az uniós kilépési folyamatot, az EU nem fog határidőket szabni. Ezt Angela Merkel német kancellár mondta, miután fogadta Theresa May-t. A brit miniszterelnök első külföldi útján azt mondta: a kilépéstől függetlenül fokozni akarja a kereskedelmet az uniós tagországokkal. A soros uniós elnökséget Észtország veszi át jövőre Nagy-Britanniától.

„Attól függetlenül, hogy a brit lakosság úgy döntött, elhagyják az EU-t, Németország és Nagy-Britannia között továbbra is szoros kereskedelmi, gazdasági és baráti kapcsolat lesz, és szövetségesek maradunk. A tárgyalásoknak az is része kell hogy legyen, hogy ezek után miként tudjuk elmélyíteni országaink kétoldalú kapcsolatát” – mondta Merkel.

A német kancellár korábban azt követelte, hogy a britek mielőbb indítsák el az 50-es cikkelyt, azaz a kilépési tárgyalásokat. Most viszont azt nyilatkozta, hogy a brit kormányra bízza, mikor kezdik el ezt. A May-kormány pénzügyminisztere a múlt héten azt mondta: akár 6 év is lehet, mire a britek leválnak az EU-ról.

„Konstruktív szellemiséggel érkeztem ide, nem elbúcsúzni, hanem lefektetni egy minden eddiginél szorosabb és erősebb együttműködés alapjait. Azt szeretném, ha Nagy-Britannia a jövőben javítaná az uniós partnereivel a kapcsolatait, növelné a kereskedelmi együttműködés mértékét” – mondta a brit miniszterelnök.

Fokozatosan mutatkozik be a May-kormány többi tagja is. Boris Johnson kedden amerikai kollégájával John Kerryvel tárgyalt. Johnson korábban keményen bírálta, illetve inkább becsmérelte Hillary Clintont és Barack Obamát is. Az ezeket firtató újságírói kérdésekre Johnson nem is tudott megfelelő választ adni, utána pedig Kerry – aki Clinton és Obama embere – szintén behúzta a csőbe az újdonsült külügyminisztert.

John Kerry és Boris Johnson egyébként egyetértett abban, hogy erősíteni akarják a brit–amerikai együttműködést attól függetlenül, hogy a brit–uniós tárgyalásoknak mi lesz az eredményük.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »