A brit Munkáspárt törvényben garantálná az EU-állampolgárok jogait

A brit Munkáspárt törvényben garantálná az EU-állampolgárok jogait

A brit Munkáspárt kormányra kerülése esetén azonnal törvényben garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak változatlan érvényesülését a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is – mondta hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő vezetője. Jeremy Corbyn kijelentette azt is, hogy a Labour vámuniót tartana fenn Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit kilépés után.

Corbyn, aki az angliai Coventry egyetemén elmondott beszédében ismertette pártja Brexit-stratégiáját, a konzervatív párti kormány szégyenének nevezte, hogy más EU-tagországok Nagy-Britanniában letelepedett állampolgárai húsz hónapja – az EU-tagságról tartott népszavazás óta – „a bizonytalanság rettenetében” kénytelenek élni, mert a kormánytól nem kaptak egyértelmű garanciát jövőjükre.

Corbyn megköszönte az uniós állampolgároknak, hogy Nagy-Britanniát választották hazájuknak, és azt a „hihetetlen hozzájárulást”, amelyet a brit társadalom életéhez és kultúrájához nyújtanak.

Kijelentette, hogy ha a Munkáspárt kormányra kerül, haladéktalanul törvényben vállal garanciát a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok állandó tartózkodási engedélyének biztosítására. A Labour vezetője hangsúlyozta, hogy ez a törvényi garancia kiterjedne az uniós állampolgárok családtagjaira is.

A konzervatív párti brit kormány jelenlegi álláspontja szerint azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság jövő márciusra várható megszűnéséig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, letelepedett státusért folyamodhatnak, és ha ezt megkapják, ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Theresa May miniszterelnök kormánya azonban eddig elvetette ennek egyoldalú törvényi rögzítését, azzal az érvvel, hogy minderről viszonossági alapon kell megállapodásra jutni az Európai Unióval, mivel Londonnak biztosítania kell az EU-tagországokban élő brit állampolgárok jogosultságainak megőrzését is.

Az EU-val folytatott Brexit-tárgyalások decemberben zárult első szakaszában mindazonáltal viszonosságra alapuló előzetes elvi egyezség született a Nagy-Britanniában élő külföldi, illetve az uniós országokban élő brit állampolgárok jogosultságairól, és Theresa May is kilátásba helyezte, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait a későbbiekben törvény rögzíti.

Nagy-Britanniában becslések szerint 3,2 millió külföldi EU-állampolgár, a külföldi uniós országokban 1,2 millió brit él.

Hétfői beszédében Jeremy Corbyn kijelentette, hogy a Munkáspárt állandó jellegű, átfogó, továbbra is teljes vámmenetességet biztosító vámuniót is fenntartana az EU-val a brit kilépés után is. Corbyn szerint a Labour olyan megállapodásra törekedne az EU-val, amely teljes hozzáférést nyújtana a brit gazdaságnak az unió egységes belső piacához, és megőrizné Nagy-Britannia számára e belső piac, valamint a vámunió nyújtotta összes előnyt.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »