A brit külügyminiszter őse a legismertebb svájci múmia

A brit külügyminiszter őse a legismertebb svájci múmia

BÁZEL. Boris Johnson brit külügyminiszter egyik távoli ősének bizonyult a legismertebb svájci múmia. A 17. században élt jómódú svájci nő földi maradványait egy bázeli templomban találták meg.

A test az 1709-ben Strasbourgban született és 1787-ben Bázelben elhunyt Anna Catharina Bischoffé. Szakértők 2015 óta vizsgálják a múmiát, és csütörtökön ismertetett eredményeik szerint a 67 éves korában meghalt nő Johnson ük-ük-ük-ük-ük-ük-nagyanyja volt.

A múmiát Isaak Bischoff, a 17. századi Bázel kórházigazgatójának családi sírboltjában temették el a Sarutlanok templomában. A nő kiléte évtizedek óta foglalkoztatta a kutatókat, a sírt ugyanis nem jelezte sírkő. A mumifikálódott tetemet 1975-ben fedezték fel a templom restaurálásakor.

Hírdetés

Ötzi, az alpesi gleccsermúmia szakértője, Albert Zink dolgozott Anna Catharina Bischoff múmiáján is. A nemzetköz kutatócsoportot a bázeli Természettudományi Múzeum vezette. DNS-mintát véve Anna Bischofftól a kutatók megalkották családfáját. Felfedezték, hogy a nő Johann Froben, egy 16. századi bázeli nyomdász leszármazottja. Bischoff hét gyermeket szült, közülük kettő élte meg a felnőttkort, egyikük egy báró, Christian Hubert Pfeffel von Kriegelstein felesége lett. Ez a báró pedig Alexander Boris de Pfeffel Johnson jelenlegi brit külügyminiszter egyik egyenesági felmenője.

Anna Bischoff vélhetően ólommérgezésben halt meg. "Úgy gondoljuk, betegek ápolása során szennyeződött meg" – közölte a múzeum. A szifiliszt akkoriban higanygőzzel kezelték.

A testet a benne felhalmozódott nagy ólomkoncentráció őrizte meg annyira, hogy exhumálhatták és megvizsgálhatták a tudósok.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »