A Brexitről kérdezték az európai polgárokat

Az Ipsos 16 országban végzett felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, rossz döntés volt Nagy-Britannia részéről, hogy kilép az Európai Unióból.

A cég csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 58 százalék véli úgy, hogy az Európai Unió szempontjából az angolok kilépése rossz döntés volt, csaknem ugyanennyien, 55 százaléknyian állítják, hogy ez Nagy-Britanniára nézve kedvezőtlen, 50 százalék szerint saját országára vonatkozóan negatív

A magyarok válaszai két megközelítésben eltérők: az átlagnál kevesebben, 49 százaléknyian tartják a Brexit-et kedvezőtlennek az angolokra nézve, és sokan, 63 százaléknyian az unió jövőjét tekintve értékelik kritikusan.

A magyarok fele is úgy látja, hogy országuk szempontjából ez egy negatív végeredménnyel járó népszavazás volt.

Az uniós tagállamokban a válaszadók 39 százaléka "szomorú" a britek távozása miatt, 13 százalékuk örülnek ennek.

A tagállamokban 53 százalék állította, hogy a Brexit negatív hatást gyakorol majd az unió gazdaságára, 54 százalék szerint így gyengébb lesz az unió egésze, míg 47 százalékuk úgy látja, a kilépés következtében csökken az uniós befolyás a világban.

A magyarok sokkal pesszimistábbak a Brexit hatásait illetően: 72 százalékuk szerint visszaveti az unió gazdasági pozícióit, 62 százalék ítéli meg úgy, hogy az angolok távozásával gyengül az EU, és 66 százalék van azon a véleményen, hogy csökken az unió befolyása a nemzetközi folyamatokra.

A nemzetközi online közvélemény-kutatás Belgium, Franciaország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország és hét nem uniós ország 65 év alatti felnőtt lakosa körében készült közel 13 ezer fő megkérdezésével.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »