A Brexitről egyeztet hétfőn Theresa May és Donald Tusk Brüsszelben

Hogy továbbhaladhassanak a tárgyalások először meg kell állapodniuk a feleknek az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállításáról.

A Brexit után se állítsák vissza a határ-ellenőrzést Írország és Észak-Írország között – ez nem csak a két ország, de az unió álláspontja is. Erről a Dublinba látogató Donald Tusk beszélt. Az Európai Eanács elnöke Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt.

„A határ kérdésében, ahogy már többször is elmondtam a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha az Egyesült Királyság a vámunió és a közös piac része maradna. De miután a brit kormány ezt a lehetőséget kizárta, így hiteles, konkrét és működőképes megoldást kell kínálniuk, ami garantálja, hogy nem lesznek kemény határintézkedések” – fogalmazott Leo Varadkar.

Az Európai Unió decemberi csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy újabb szakaszába léphet-e tárgyalássorozat. Az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolata rendszerébe komoly beleszólása lesz Dublinnak. A továbblépésnek ugyanis feltétele, hogy döntsenek az Észak-Írország és az Ír Köztársaság csaknem 500 kilométeres szárazföldi határának ellenőrzése ügyében.

szinkron: Donald Tusk elnök, Európai Tanács 5239WD (8.)

„Megegyeztünk ma, hogy mielőtt irányelveket fogalmazunk meg az átalakulás és a jövőbeli kapcsolat ügyében a vezetők felé egyeztetni fogok az ír kormánnyal, hogy a brit ajánlat elégséges e nekik. hadd fogalmazzak világosan: ha a brit ajánlat elfogadhatatlan Írországnak, akkor az EU-nak is az” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Mivel a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, egyelőre nem egyértelmű, hogyan lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását, ugyanis Írország és Észak-Írország határa lesz az Európai Unió és az Egyesült Királyság vámhatára. Hétfőn Brüsszelben tárgyal a Brexitről a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »