„A borturizmus bővítése” – szakmai konferencia a II. Kürti Nyitott Pincék rendezvényen

„A borturizmus bővítése” – szakmai konferencia a II. Kürti Nyitott Pincék rendezvényen

Az Interreg SKHU/WETA/1901/4.1/207 számú „Szakmai és kulturális együttműködés a határ menti turizmus fejlesztéséért” című pályázata Kürt- és Gyermely község önkormányzatai közreműködésével zajlik, egészen őszig bezáróan. A projekt keretében a soron következő rendezvény valósult meg a kürti szőlőhegyen, július 25-én.

Szakmai konferencia és sajtótájékoztató várta az érdeklődőket a Kürti Nyitott Pincék rendezvényen a községi önkormányzat sátra alatt. A kürti borfesztivál nyomában másodízben megrendezett egynapos borászati rendezvény házigazdája Kürt Község Önkormányzata és a STREKOVIN – Kürti Borút Polgári Társulás volt.

A konferenciát Téglás János, Kürt polgármestere nyitotta meg, aki ismertette a pályázat célját, valamint a pályázat keretében eddig lebonyolított rendezvényeket, találkozókat. Jelen volt Gyermely polgármestere, Kókai Rita és Csókás Judit projektmenedzser is.

Borbély Zoltán, az anyaországi testvértelepülésről érkező gyermelyi borász számolt be arról a borásztalálkozóról, amelyen Gyermelyen, tapasztalatcsere keretében ismerkedtek a testvértelepülés borászai, melynek folytatása a Nyitott Pincék rendezvény keretében történt.

A „Kürti termő táj“ című előadást Korpás András, a felvidéki szőlészet legendás alakja, a szőlőnemesítés terén elért eredményeiért kitüntetett borász tartotta. A Kárpát-haza borásztörténelmének ismerőjétől sok érdekes információt megtudott a hallgatóság. Többek közt, hogy a borászok által alkalmazott „arany háromszög“ kifejezés a Párkány–Kürt–Ógyalla közti területet illeti a szőlőművelésben. Elmondta azt is, hogy az esztergomi levéltárban az 1571-es év feljegyzéseiben már található dokumentum a kürti szőlőgazdaság dézsmabefizetéséről.

A „borbarangoló“ végigvezette a vendégeket a kürti szőlőhegyen, ahol huszonnyolc helyi borász pincéjébe lehetett betekinteni.

Hírdetés

Gasztroudvar, kulturális programok, kézművesek, koncertek, autentikus zenekarok és gyermekprogramok kísérték a rendezvényt.

Az ország minden tájáról érkeztek vendégek – nem csupán a nemes nedű kedvelői és szakértői, vagy a szőlőgazdálkodás, a borászat és a pincészet művelői – de azok is, akik kikapcsolódni vágytak az idilli környezetben, a napfényes kürti szőlőhegyen.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. A rendezvény nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)

 

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »