A bőnyi rendőrgyilkosságot Győr helyett Szombathelyen tárgyalják

Hozzátartozói viszony miatt csütörtökön kizárta az elsőfokú eljárás lefolytatása alól a Győri Törvényszéket a Győri Ítélőtábla a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében, és helyette a Szombathelyi Törvényszéket jelölte ki – tájékoztatta a táblabíróság szóvivője pénteken az MTI-t.

Ferenczy Tamás elmondta, hogy a végzés indokolása szerint a nyomozásban eljáró alezredes felesége a Győri Törvényszék elnökének hozzátartozója. Az eljárási törvény szerint bíróként nem járhat el az, aki az ügyben eljáró nyomozó hatóság tagjának hozzátartozója, ez automatikus kizárást jelent az eljárásból.

A vádirat szerint Győrkös István bőnyi lakásán a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án. A vádlott a kapuban egy német juhász kutyával jelent meg, a rendőri csoportot vezető Pálvölgyi Péter sértett arra kérte, hogy a kutyát zárja el. A vádlott közölte a kapun kívül várakozó rendőrökkel, hogy addig nem engedi be őket, amíg az ügyvédje meg nem érkezik, de – mint utóbb kiderült – nem is hívott senkit.

Miután a vádlott a kutyájával hátra ment, a rendőrök és a tűzszerészek a gépkocsibeálló kapuja felől beléptek az ingatlan területére, majd az ház bejárata felé haladtak. A vádlott felesége nem akarta őket beengedni, arra hivatkozva, hogy a férje ideges lelkiállapotban van és baj lesz. Végül engedett a nyomozóknak és hármukat beengedte.

Hírdetés

Ekkor a vádlott elővett egy AMD 65 típusú csőre töltött gépkarabélyt és kibiztosította. Miután Pálvölgyi Péter elhaladt az asszony mellett, összetalálkozott a hátráló vádlottal, és rákérdezett, hogy mi van nála. Győrkös István azt felelte, hogy „az, ami maguknál”, és három lövésből álló rövid sorozatot adott le a rendőrre. Az egyik lövedék az áldozat fejét érte, aki ebbe a sérülésbe belehalt.

http://mno.hu/

A másik két nyomozó válaszul kilenc lövést adott le Győrkös István irányába, amelyből egy áthaladt a testén, de életfontosságú szervet vagy nagy eret nem ért. A vádlottat kétórányi tárgyalás után fogták el, miután megadta magát.

http://mno.hu/

Győrkös István öt, részben eredeti állapotú, részben átalakított lőfegyvernek minősülő fegyvert és 151 különböző típusú töltényt tartott a házában és a műhelyében engedély nélkül.

A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly december 8-án közölte, hogy a Győri Törvényszéken vádat emelt Győrkös István ellen hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztető emberölés, valamint lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »