A bonchidai kastély nyitott kapui

A bonchidai Bánffy-kastély történetét ismerhetik meg a látogatók a nyitott kapuk napján, vasárnap a Kolozs megyei település épületegyüttesében. 

bonchida_nf_b

A román nyelvű vezetett séták 11 és 16, a magyar nyelvűek 12 és 15 órakor kezdődnek az Erdély Versailles-ának is nevezett patinás kastélyban a műemléki világnap alkalmából. A vezetett séták ingyenesek.

A világnapot az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS kezdeményezésére 1984 óta ünneplik világszerte április 18-án. A bonchidai kastély megmentéséért és helyreállításáért küzdő Transylvania Trust Alapítvány a világnap alkalmából a vezetett sétával fel szeretné hívni a figyelmet az épített örökség védelmére, a műemlék épületek kulturális értékének fontosságára.

A vasárnapi rendezvényen virtuálisan is körbejárható a patinás épületegyüttes: a Transylvania Trust Alapítvány és partnerei tavaly bonyolították le a Former Glory elnevezésű kulturális projektet, amelynek eredményeként virtuális sétát tehetnek a látogatók. A Román Kulturális Alap által támogatott projekt az épített örökség megőrzésének, megismerésének és népszerűsítésének újszerű módját kínálja.

A projekt eredményeként létrejött virtuális valóságot a kastély látogatói ingyen tekinthetik meg saját vagy a létesítménynél igénybe vehető mobiltelefonjaik és 3D-szemüvegek segítségével. A telefonos alkalmazás az épületegyüttes sajátos történelmi korszakainak és mostani állapotának modellezését mutatja be. Így kel újra életre az egykori díszudvar a barokk szoborgalériával, amelyet Ovidius latin költő Metamorfózis című munkája inspirált; a régi kaputorony, amelyet az 1820-as években bontottak le, hogy a reneszánsz és barokk udvart összekapcsolják; a főépület nyugati, neogótikus stílusban kiképzett homlokzata.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »