A boltban is elkérhetik tőlünk a teszteredményt?

Mindenki, aki részt vesz az országos tesztelésen egy zárt borítékban megkapja annak eredményét. Akié pozitív lesz, annak karanténba kell vonulnia, aki viszont negatív eredményt produkál, egy kicsit szabadabban mozoghat. De mindig legyen nálunk az eredményről szóló bizonylat!

A szóban forgó bizonylatokat (certifikátumokat) Körmöcbányán nyomtatták és olyan elemekkel vannak ellátva, hogy ne legyenek hamisíthatók.

Roman Mikulec belügyminiszter szerint ezt a bizonylatot felszólításra fel kell majd mutatnunk a rendőröknek vagy például az élelmiszerboltban.

A kormány felkérte a tisztifőorvost, hogy adjon ki erről ki egy rendeletet, ami alapján ezt megtehetik, írja a cas.sk.

A belügyi tárca vezetője szerint:

„Véletlenszerűen és célzottan fognak ellenőrizni. A cégeknek lehetőségük lesz ellenőrizni alkalmazottaikat, továbbra is érvényes az a kötelesség, hogyha valaki munkába akar menni a tesztelés után, fel kell mutatnia a negatív tesztet. Az üzletek, más létesítmények esetében is kötelesség, hogy felmutassák a negatív tesztet. Természetesen az az adott üzlettől függ, hogy valamilyen rendszert biztosítson, de mi is véletlenszerűen ellenőrizni fogunk.”

Az illetékesek szerint a teszteredményről kézbe kapott bizonylatot magunknál kell tartanunk, nem elég, ha telefonunkkal lefotózzuk, különben szankciókra számíthatunk.

Hírdetés

Aki a hétvégi országos tesztelésen fennakad, magyarán, pozitív lesz a teszteredménye, köteles 10 napos karanténba vonulni. Negatív teszteredmény esetén csaknem szabadon élhetünk, járhatunk munkába, vagy éppen üzletekbe.

A kormány azt javasolja a tisztifőorvosnak, hogy adjon ki rendeletet az üzletek és munkáltatók számára, hogy azok elkérhessék a negatív teszteredményről szóló bizonylatot.

A teszteredményt elsődlegesen a rendőr kérheti tőlünk, vélekedik Róbert Bános ügyvéd. Mégpedig azzal a céllal, hogy meggyőződjön arról, hogy az adott személy betartja-e a kötelező karantént.

Mivel a teszteredmény egészségügyi adat és ezért személyes adatnak számít, ennek kikérése a jelenlegi helyzetben csakis a közérdekre való hivatkozással lehetséges.

Ha a teszteredmény felmutatására felszólított személy ezt megtagadja, 1 659 euróig terjedő bírsággal büntethető, a helyszíni bírság összege 1000 euróig terjed.

Nem ennyire egyértelmű a helyzet, amikor a munkaadó akarja ellenőrizni alkalmazottját. Az ügyvéd szerint ehhez bizony külön rendelet szükséges, ami a munkaadó számára lehetővé teszi, hogy alkalmazottját a munkába lépés előtt ellenőrizze, vagyis kérhesse a teszt eredményét. Mindezt pedig a munkahelyi biztonság és egészségvédelemre hivatkozva. Szerinte meg kell várni, mely szubjektumok számára teszi lehetővé a tisztifőorvos, hogy kérhessék a teszteredményt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »