A bolgár ügyészség leállította a nyomozást a Gebrev-ügyben

A bolgár ügyészség leállította a nyomozást a Gebrev-ügyben

A szófiai ügyészség kedden leállította a nyomozást Emilijan Gebrev, a Dunarit nevű fegyvergyár tulajdonosa megmérgezésének ügyében, amelynek elkövetésével három orosz állampolgárt gyanúsítanak.

A vádhatóság indoklása szerint az ország területén elvégeztek minden lehetséges nyomozati tevékenységet.

– áll a vádhatóság közleményében, amelyet a sajtó megkeresésére adott ki.

Mindemellett a bolgár ügyészség visszautasította a vállalkozó állítását, miszerint a nyomozást elszabotálták. Szintén cáfolta a Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózat értesülését, hogy a toxikológiai elemzésre a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény Ellenőrzéséért felelős finn VERIFIN labornak átadott vérminták megsemmisültek volna.

Hírdetés

– tette hozzá az ügyészség.

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, fia és alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. 2020 február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak. A vádhatóság akkor közzétette a tudomása szerint Moszkvában élő férfiak fényképeit is.

Az ügy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus gyanú szerinti megmérgezése kapcsán is előkerült. A német Spiegel magazin, a The Insider orosz hírportál és a Bellingcat közölte: a Navalnijt kezelő berlini Charité orvosai kapcsolatba léptek azokkal a bolgár kollégáikkal, akik Gebrevet kezelték. A bolgár üzletembert a közlés szerint egy Novicsok-osztályú méreggel próbálták megölni.

Ezt azonban Vlagyimir Ugljov, a Novicsok egyik kifejlesztője “irreális verziónak” nevezte. Rámutatott, hogy a Novicsok a bőrrel érintkezve 10 percen belül öl, így az ellenzéki politikus már annál az asztalnál meghalt volna, amelynél a tomszki repülőtéren teázott. Emellett ilyen méreggel az adott körülmények között, egy kávézóban elkövetett merénylet az elkövetővel is végezhetett volna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »