A bolgár elnök megvétózta a választójogi törvény módosítását

A bolgár elnök megvétózta a választójogi törvény módosítását

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn megvétózta a választójogi törvény ellenzék által vitatott módosítását.

Véleménye szerint a bolgár parlamentben szeptember 17-én jóváhagyott törvénymódosítás célja a kormányzó párt győzelmének biztosítása a választásokon.

– jelentette ki a baloldali bolgár elnök.

Radev egyben megjegyezte: a demokrácia mély válságáról tanúskodnak a folytatódó többezres kormányellenes tüntetések, a közvélemény-kutatások pedig a vezetés iránti bizalom megrendülését jelzik.

Hírdetés

– hangoztatta Radev.

A választójogi törvény módosítása értelmében a választópolgárok a jövőben szavazólapon és szavazógéppel is leadhatják voksukat. A szükséges eszközök beszerzését a központi választási bizottság feladatkörébe utalták. A törvényhozás emellett döntést hozott arról is, hogy a 240 tagú parlament képviselőit arányos választási rendszer alapján fogják megválasztani.

Bulgáriában több mint két hónapja kormányellenes tüntetések zajlanak. A baloldali államfő és az ellenzéki szocialista párt is Bojko Boriszov jobbközép kormányának lemondását követeli korrupciós vádak, maffiaszerű működés, valamint az oligarcháktól való függés címén. Előrehozott választások sem zárhatók ki.

Bár a törvény átdolgozott formája valószínűleg újra a parlament elé kerül, az elnöki vétó jelentősen lassíthatja a módosított választási törvény elfogadását.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »