A Bodrogközi Kulturális Fesztivál újragondolva a jelenlegi lehetőségek tükrében

A Bodrogközi Kulturális Fesztivál újragondolva a jelenlegi lehetőségek tükrében

Királyhelmecen a hagyományosan évente megtartott Bodrogközi Kulturális Fesztivál (BKF), korábban szüreti ünnepségként ismert rendezvény helyett a koronavírus-járvány körülményeit figyelembe véve, az idén újragondolva, szűkített formában „Helmeci Napok” néven tartanak rendezvénysorozatot augusztusban.

A hagyományoktól eltérően elmarad a vásár, a nagy tömegeket vonzó „gasztrofesztivál”, és elmaradnak a kiállítások is. A többi tervezett rendezvényt szabadtéren tudják megtartani, az előírt maximum 1000 fős létszámkorlátot szigorúan betartva.

Csak olyan programok szervezését tudja most a város felvállalni, amelyre állami támogatást nyertek el (a KultMinor általi és megyei támogatásról van szó). A rendezvénysorozathoz csatlakozó civil szervezetek szintén pályázat útján elnyert támogatásokból fedezik a költségeket.

A „Helmeci Napok” programkínálata mindezek ellenére meglehetősen színes. A Tempora Orientia a Jövő Nemzedékek Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődésért Polgári Társulás szervezésében, a Hagyományok Háza és a város közreműködésével augusztus 13-án, csütörtökön fellép a Magyar Állami Népi Együttes. A Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című programjukat mutatják be Királyhelmecen. A program a helyi sportpályán zajlik majd (a rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött).

Augusztus 14-én pedig egész nap programok zajlanak majd a város különböző pontjain, de a Tempora Orientia szervezésében zajló IV. CSATRANGOS Országos Népzenei Fesztivál szintén a sportpályán kapott helyet. A rendezvényen délelőtt 10 órától a gyerekeket kézműves-foglalkozásokkal, gyermektáncházzal, Ringató-foglalkozással és hangszersimogatóval várják. A felnőttek megtekinthetik a régió népdalköreinek fellépését, illetve a háztáji termékek vásárát. Közönség elé áll a Három Vidék Zenekar, sztárvendég 16:30-tól a budapesti Besh O Drom együttes. (belépődíj 2 €, gyerekeknek a belépés 12 éves korig ingyenes). Jegyelővételre és regisztrációra a 0918 397 226-os számon, vagy a Királyhelmeci Városi Hivatal első emeletén, a 28-as számú irodában van lehetőség.

Hírdetés

Kísérőprogramként a Bodrogközi Pulyák gyermeknéptánccsoport „Pulya Edzőtábora“ zajlik a csoport tagjai számára.

A programok sora Királyhelmec városa szervezésében augusztus 14–én folytatódik a Bodrogközi Kulturális Fesztivál rendezvényeivel. A program keretén belül a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia szórakoztatja majd a látogatókat, valamint fellép a QUEEN tribute band. Az est nagykoncerttel zárul, 21 órától HORVÁTH CHARLIE lép színpadra. (Belépő: 6 €, elővételben az Iris Virág, Aranypók és a Family Espressó üzletekben)

A BKF programjai között idén Utcazene Fesztivál is szerepel. Augusztus 14-én több helyszínen zenélnek a fellépők a délután folyamán 14 és 16 óra között.
A Millennium téren Németh Oliver, a Dolce Vita cukrászdánál a LAURI BAND, a Family Espressóban a GHP AKUSTIC zenél majd.

A város és civil szervezet társszervezésében augusztus 15-én  DJ Fesztiválra kerül sor, amelynek színhelye ismét a királyhelmeci sportpálya. Extra sztárvendég:  RICO & MISS MOOD, a további fellépők között pedig MÁRTONBOY, DENIEL B., ZSELINSZKY, ROBERTO, PETER MAYZER, ITYA, MATIAS, LANDYA, KOFI, BEERO, DENIELT szerepel a fiatalok örömére. A jegyek ez esetben is csak korlátozott számban (maximum 1000 db) kerülnek majd értékesítésre a helyszínen.

A szervezők minden programra szeretettel várják a a látogatókat, abban bízva, hogy 2021-ben majd a megszokott formában tarthatják meg újra a háromnapos kulturális fesztivált.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »