A Bodrogköz büszkesége

A Bodrogköz büszkesége

Szinte látom lelki szemeimmel, ahogy a fiatalember fotóját megpillantva sokan gondolkodóba esnek, vajon honnan ismerős számukra ez az arc? Elárulom: néhány hónapja szerepelt egy párkereső játékban az egyik magyar kereskedelmi televízióban, ahol társával, okos játékkal a második helyen végzett. A játék ugyan nem hozta meg Helmeczi Tibor számára azt a társat, akit őszintén keresett, mégsem bánta meg, hogy résztvevője lett a kalandnak, hiszen az jelentősen befolyásolta az élete alakulását.

Kérlek, áruld el, miért volt fontos számodra ez a játék.

Való igaz, hogy közel voltunk a párommal a győzelemhez, csakhogy ez a játék arról szólt, hogy a győztes mindent vitt, a második helyért pedig nem járt jutalom. Bár ma már másképp játszanék, mégis örülök, hogy részese lehettem a Love Islandnek, mert sokat köszönhetek neki. Egyrészt kitűnő önismereti tréning volt számomra. Rájöttem, meglehetősen válogatós vagyok az élet legtöbb területén. Ugyanakkor meg életre szóló élményben volt részem. Kapcsolati tőkére is szert tettem. Mivel elsősorban testépítőnek tartom magam, lett egy nemzetközi termékszponzorom, aki ruhával, táplálék-kiegészítőkkel támogat a sportban. De azt sem felejthetem el, hogy igaz barátokat is szereztem.

Hogyan telik, miről szól az életed azóta, hogy elhagytad Ciprust?

A 2018-as év meghatározónak bizonyult a sportpályafutásom terén. Bár csak az év első felében versenyeztem, mégis szép eredményeket sikerült elérnem, hiszen Szlovákia második legeredményesebb versenyzője lettem. Most egy év teljes kihagyás után visszatérek a sporthoz, hiszen azt tűztem ki célul, hogy a testépítésben profi kártyát szerzek, és a világranglistán bekerülök a top tízbe. Január 20. után kezdtem el szoktatni a testem az elvonásokhoz, növeltem az edzésadagot, hiszen az első verseny, amelyen szerettem volna részt venni április 5-én, Varannón lett volna, ahol azt terveztem, hogy felmérem, hol tartok a felkészülésben. A koronavírus azonban keresztülhúzta a számításaimat, azóta törölték a versenyt.

Hol szoktál edzeni?

Hírdetés

Mostanában gyakran tartózkodtam Budapesten, ahol két helyen is személyi edzőként, illetve teremedzőként dolgozom. Ha ott vagyok, ott edzem, itthon, Királyhelmecen pedig Hadari Tihamér pincetermében, vagy Csótó Rita edzőtermében folytattam a felkészülést. Ez utóbbi lehetőségem a járvány miatt megszűnt. Ahogy közeledik a verseny-idény, heti hat alkalommal, naponta kétszer edzem. Odafigyelek az alvásmennyiségre és az étkezésemre egyaránt. Az első igazi megmérettetésre, ha a koronavírus is megengedi, Szerbiában kerül sor április 24–27-e között. A májusban Riminiben tervezett verseny, illetve a júniusi madridi Európa-bajnokság és világbajnokság már bizonyosan más helyszínt és más időpontot kap. Nagyon bízom benne, hogy a május 16-án Szenicén, majd június 5–7-én Ostraván tervezett versenyt mindenképpen megtartják, és ezekhez még egy görögországi versenyhelyszínt is választok. Szövetségünknek is az az érdeke, hogy a 250-300 versenyző, akik egy-egy helyszínen versenyeznek, és rosszabb esetben már repülőjegyet és szállást is foglaltak, a kemény edzésről nem is beszélve, ne járjon pórul. Az álmom elérésének feltétele egyébként az, hogy minden versenyen bekerüljek a legjobb háromba. Ezt követően minden kategória győztesével kell megküzdenem az abszolút kategóriában, és itt kell a két legeredményesebb közé kerülnöm. A top 10 versenyző már pénzdíjban is részesül.

Mi történik, ha eléred a célodat, illetve mi lesz, ha nem?

A célom elérése után valószínűleg befejezem a sportpályafutásomat, mert szeretnék más dolgokat is kipróbálni. Továbbtanulni, utazgatni, egzisztenciális biztonságot teremteni, családot alapítani. Még csak 28 esztendős vagyok, imádom a testépítést, ezért ha az idén nem tudom teljesíteni a kitűzött célt, a következő évben valószínűleg tovább kergetem az álmaimat. Őszintén szólva tartok attól, hogy a koronavírus terjedése keresztülhúzza a számításaimat. Fura lenne üres csarnokban, foghíjas mezőnyben versenyezni. Arra vágyom, hogy minden riválisom ott legyen a megmérettetésen, hogy valamennyit sikerüljön legyőznöm. Az sem lenne szerencsés, ha az általam kiválasztott versenyek valamelyike elmaradna, hiszen Európán kívül versenyezni nagyon drága mulatság, ehhez biztosan nem tudnék szponzort találni.

A Men’s Physique kategóriában versenyzel. Milyen követelményeknek kell itt eleget tenni?

Ez a kategória azért jött létre, hogy véget vessen annak a trendnek, amely szerint valakik hatalmasra felfújt izmokkal jelennek meg a színpadon. Ez a kategória arra készteti a versenyzőket, hogy visszatérjenek a ’70-es évek férfiideáljához. Itt tizenkét követelményt ír elő a szabályzat. Hogy csak a legfontosabbakat emeljem ki: vékony csípő, kerek mell és váll, tökéletesen kidolgozott hasizom, szimpatikus megjelenés, vonzó arc és a pózolás művészete.   

 

Megjelent a Magyar7 hetilap 202/13. számában.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »