A biztosító szerint Garancsi cége a felelős a károkért

A biztosító szerint Garancsi cége a felelős a károkért

Megsüllyedt falak, felázott parketta. A biztosító és a Hír TV-nek nyilatkozó ügyvéd is azt mondta, hogy a kormányközeli Garancsi István építőcége a felelős az érdi családi házakban keletkezett repedésekért. A vállalat szerint mindent a jogszabályoknak megfelelően végeztek, amikor egy óriásberuházáshoz kiszélesítették az utcát.

Idén tavasszal Érd parkvárosi részén hatalmas építkezés kezdődött. A kormányközeli Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt. szupermarketet és hozzá tartozó mélygarázst húz fel egy üresen álló telken. Ahhoz, hogy a markológépek és teherautók meg tudják közelíteni a terepet, a legközelebbi kis utcát ki kellett szélesíteni: a korábbi földutat lebetonozták, az út menti fákat gyökerestül kivágták. A lakókat előzetesen tájékoztatták ugyan a készülő beruházásról, de az építkezésbe nem volt beleszólásuk.

Tamásné Hamvas Etelka háza körülbelül 2 méterre fekszik az érintett útszakasztól. A plafonon és az oldalfalakon is hatalmas repedések keletkeztek, ahogy elkezdett süllyedni a ház.

„A plafonon, az ajtótokoknál és az ablaktokoknál is végig repedések vannak a munkáktól. Az ajtótok kihullott” – panaszkodott a Hír TV stábjának a nő.

Az asszony kártérítést szeretne. A cég azonban mossa kezeit, és nem fizet a repedésekért. A Panaszkönyv stábja is kereste a vállalatot, de nyilatkozni nem akartak. Közleményükben azt írták, hogy kivizsgálták az esetet, de az útépítés minden vonatkozó jogszabálynak megfelelt. A nő biztosítója, a Genertel Biztosító Zrt. jogtanácsosa viszont azt mondja: azért nem fizetnek, mert az útépítés okozta a repedéseket.

„Ugye itt arról van szó, hogy kötöttünk erre a házra egy biztosítást. Ez egy olyan lakásbiztosítás, amelyben felsoroljuk az úgynevezett biztosítási eseményeket. Ezek olyanok, mint a villámcsapás, földrengés, tűz és hasonló elemi károk, vihar, árvíz. Na, most ilyen esemény jelenleg nem történt a tudomásunk szerint. Jelen esetben az történt, hogy zajlik a környéken egy építkezés, tehát ebben nincs vita köztünk és az ügyfél között, hogy mi okozhatta ezeket a repedéseket” – fejtette ki Láng Géza a biztosító vezető jogtanácsosa.

A Hír TV-nek nyilatkozó ügyvéd is azt mondta, hogy az építtető a felelős.

„Biztos vagyok benne, hogy általuk ismert, hogy szomszédjogi ügyekben téríteni kötelesek, de ezt nyilván mellőzik, mert jelenleg még nincs per. Egy szakértői véleményt indokolt beszerezni. Ettől függetlenül tény, hogy amíg az építkezés nem kezdődött el, addig ilyen típusú problémák nem voltak” – mondta Izsák Orsolya.

Az érdiek nem hagyják annyiban. A lakók azt mondják, ha kell, perre mennek az igazukért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »