A Biztonsági Tanács üdvözölte a két Korea tárgyalását

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa üdvözölte, hogy a két Korea ismét felvette egymással a magas szintű kapcsolatot.

„A tanács tagjai üdvözlik a legújabb fejleményeket és a kapcsolat felvételét. A tagországok szerint a párbeszéd megkezdése a két koreai állam között megnyithatja az utat a bizalom megteremése felé a koreai félszigeten a feszültség csökkentése és az atomfegyver-mentesítés érdekében” – közölte a sajtóval New Yorkban, helyi idő szerint még szerdán Kairat Umarov kazah nagykövet, a Biztonsági Tanács soros elnöke.

A tanács a pozitív fejlemények ellenére sem változtat a szankciókon, amelyeket Észak-Korea ellen hozott az ország nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt.

„A Biztonsági Tanács tagjai megerősítik, hogy a koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak és minden más tagállamnak minden tekintetben és szigorúan alkalmazniuk kell a Biztonsági Tanács határozatai” – mondta Umarov.

Hírdetés

Panmindzson, 2018. január 9. Cso Mjung Gjon, országegyesítési ügyekért felelős dél-koreai miniszter (j3) és Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (b3) kezet fog a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről tartott tárgyaláson a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házában 2018. január 9-én. A felek megállapodtak abban, hogy Phenjan sportolókat, magas rangú tisztviselőket és szurkolókat küld a téli olimpiára. A megbeszélés több mint két éve az első hivatalos találkozó a két ország között. (MTI/EPA pool/Jang Uj Csel)

Cso Mjung Gjon, országegyesítési ügyekért felelős dél-koreai miniszter (j3) és Li Szon Gvon, az észak-koreai delegáció vezetője (b3) kezet fog a februári dél-koreai téli olimpián való észak-koreai részvételről tartott tárgyaláson a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet dél-koreai oldalán levő Béke Házában 2018. január 9-én. (MTI/EPA pool/Jang Uj Csel)

Észak- és Dél-Korea több mint két év után először kedden tartott maga szintű tárgyalást. A Panmindzson határvárosban kiadott közös sajtónyilatkozatban Észak-Korea bejelentette, hogy csapatot küld a dél-koreai téli olimpiai játékokra. A két fél megállapodott abban, hogy legyen külön tárgyalás fegyveres erőik képviselői között is. Észak-Korea azóta újra működésbe helyezte a katonai „forródrótot”, egy kommunikációs csatornát, amelyet két éve megszakított.

A biztonsági Tanács 2006 óta tíz határozatban hozott szankciókat Észak-Korea ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »