A Biztonsági Tanács jóváhagyta a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket

A Biztonsági Tanács jóváhagyta a koronavírussal kapcsolatos intézkedéseket

A koronavírus-fenyegetés miatt péntektől minden utast ellenőrizni fognak a nemzetközi repülőtereken Szlovákiában. Erről az állami tisztviselők tájékoztattak a Biztonsági Tanács csütörtöki ülése után.

A határátkelőkön, elsősorban Ausztria irányából szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel kell számolni. A sofőröknek le kell lassítaniuk a határátkelők előtt, ahol szórólapokat is fognak osztogatni.

A Biztonsági Tanács döntése értelmében az SZK Egészségügyi Minisztériumán belül létrehoznak egy válságstábot, amely az esetleges járvánnyal összefüggő intézkedéseket készíti elő. A válságstáb szükség esetén javasolhatja a kormánynak a válsághelyzet kihirdetését.

A belügyminisztérium a koronavírussal összefüggő kockázatokról tájékoztatni fogja a külföldön tartózkodó szlovák állampolgárokat. A külügyminisztérium korlátozhatja a konzuli tevékenységet a koronavírus-fertőzés által sújtott országokban. Az RTVS tájékoztató jellegű televíziós és rádióműsort készít a koronavírus-fenyegetésről.

Hírdetés

A szlovákiai kórházak jelenleg 7700 ágyat tudnak biztosítani egy esetleges járvány esetén. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a lesti katonai körzetben 2500 pácienst tudnak karanténba helyezni.

Az Állami Anyagi Tartalékok Igazgatósága kétmillió eurót kap a kormánytól a megfelelő védőfelszerelések beszerzésére. A belügyi tárca a többi minisztériummal együttműködve előkészíti egy egész város vagy község karanténba helyezésének tervét is, arra az esetre, ha járvány ütne ki.

Ján Mikas tiszti főorvos elismételte, hogy eddig még nem igazolták Szlovákiában a koronavírus előfordulását. Fel kell azonban készülni, hogy a környező országok után a betegség nálunk is felüti a fejét, sőt egy járvány sem kizárt. A Biztonsági Tanács résztvevői ezzel összefüggésben felszólítottak mindenkit, hogy fontolja meg, elutazik-e olyan országba, ahol a koronavírus már megjelent.

Az egészségügyi tárca szerdán arról tájékoztatott, hogy minden koronavírus-gyanús betegtől mintát vettek, a laboratóriumi vizsgálatok eredménye pedig mind a 90 esetben negatív volt.

A tárca és a közegészségügyi hivatal egy call centrumot is létesített, amely az egész országból hívható. A kilenc telefonvonal dolgozói a hét minden napján, napi 24 órában tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, illetve tanácsokkal látják el azokat, akik a koronavírus-fertőzés által sújtott területen tartózkodnak, vagy innen tértek haza. Tájékoztatás kérhető a [email protected] email-címen is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »