A bíróság elvetette a Čistý deň N. Blahová elleni keresetét

A bíróság elvetette a Čistý deň N. Blahová elleni keresetét

A Nagyszombati Járásbíróság elvetette a galántai székhelyű Čistý deň nonprofit szervezet keresetét, melyet Natália Blahová volt parlamenti képviselő ellen nyújtott be. A felperes összesen 105 kijelentés ellen emelt kifogást, melyeket Blahová a nonprofit szervezetnek címzett. Jogi személy jó hírnevének megsértése miatt bocsánatkérést és 60 000 eurós kártérítést követelt.

A bíróság azzal az indoklással vetette el a Čistý deň keresetét, hogy Blahová kellő mértékben alá tudta támasztani a kijelentései helytállóságát, emellett nagy hangsúlyt fektetett a szólásszabadságra, amelyre nagy szükség van ilyen érzékeny, a közérdeklődésre számot tartó ügyek esetében”

– közölte Pavol Poláček, az alperes jogi képviselője.

Hozzátette: Blahová súlyos ügyet nyitott meg, emiatt többen is beperelték.

Hírdetés

Zuzana Tománková, a nonprofit szervezet képviselője a bírósági döntésre reagálva bejelentette, hogy a törvényes határidőn belül fellebbezést nyújt be.

Továbbra is az a véleményünk, hogy egyetlen köztisztviselő sem élvez olyan korlátlan szólásszabadságot, hogy gátlástalanul hazudozva megsérthesse bárkinek a jó hírnevét”

– fűzte hozzá.

A volt képviselőnő a Čistý deň létesítményre vonatkozó állításait nem vonja vissza. Azt mondta, ezek mindegyikét alá tudja támasztani tanúvallomásokkal, írásos bizonyítékokkal vagy az ellenőrző szervek vizsgálati eredményeivel.

A galántai reszocializációs központ ügye nagy sajtóvisszhangot kapott. A problémákra Natália Blahová volt SaS-es képviselő hívta fel a figyelmet öt évvel ezelőtt. A vizsgálatok után az intézet fokozatosan elveszítette az akkreditációját. Két volt alkalmazott ellen bírósági eljárás indult, azzal vádolták őket, hogy szexuális kapcsolatot létesítettek kiskorú ügyfelekkel. A Čistý deň ezt követően a székhelyét is elveszítette.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »