A bíró többször is kritizálta a vád képviselőit

Vastag mappával és kemény szavakkal felszerelkezve érkezett tegnap Nyíri Iván a Budapest II. és III. Kerületi Bíróságra, hogy folytassa tanúvallomását a nevelt lányának koreai származású francia férje ellen.

Az após tegnap Soo-il Leeről – aki a vád szerint megerőszakolta magyar feleségét, Nyíri-Kovács Patríciát, illetve más bűncselekményeket is elkövetett az ő és kisgyermekük sérelmére – egyebek közt azt állította: bár azt hiszi magáról, hogy japán, nem az, mivel azt sem tudja, honnan származnak a szamurájok.

Kifogásolta továbbá, hogy Soo-il Lee a Nyíri-Kovács Patríciával közös gyermeküknek már kétéves korában megmutatta a Csillagok háborúja filmet, később pedig olyan „erőszakos alkotásokra” is elvitte, mint például az Amerika Kapitány. Bora Borával kapcsolatban – ahol a gyermek édesapja jelenleg él – jelezte, olyan hely, ahol egyrészt nincsen jelen a kisfiú tágabb családja, továbbá számos trópusi betegség is előfordul, miközben elégtelen a helyi egészségügyi ellátás. A legmeglepőbb kritika az volt, amikor a tanú a vádlottról azt állította, szimpatizál Hitlerrel.

Feltételekhez kötötték a feljelentéstől való elállást?

Noha az eljárásban korábban már meghallgatta a bíróság Nyíri-Kovács Patrícia édesanyját, Bede Erzsébetet, tegnap a vádlottnak és ügyvédjének lehetősége volt további kérdéseket feltenni az asszonynak. Azt kérdezte Lee, hogy azon az ominózus estén (2011 áprilisában), amikor is a vád szerint Nyíriék budapesti lakásában egy családi vita után az ingatlan egy másik helyiségében bántalmazta feleségét a gyermekük előtt, hallottak-e bármit. A válasz: csak gyereksírást hallottak, másnap pedig látták a nyomokat a sértett nyakán. Soo-il Lee ekkor rámutatott arra, hogy ez ellentmond a sértett eredeti vallomásának, aki egy korábban azt állította, férje az említett este leszorította egy kanapéra, és úgy ordított vele, hogy a teste is beleremegett. Szintén vita alakult ki tegnap a vádlott védője által csatolt hangfelvételek körül, amelyen elvileg az hallható, hogy Nyíri-Kovács Patrícia feltételekhez köti az erőszakról szól feljelentésektől való elállást. Nyíri Ivánék szerint a hanganyag egy része manipulált (egy általuk felkeresett szakértő véleményére hivatkoztak). Soo-il Lee erre válaszképpen nyomatékosította, ő soha nem tagadta, hogy különböző beszélgetések részeit tartalmazza az átadott fájl, s ezt a bíróságnak benyújtott leiratában is jelezte.

A sértett és családja kitart amellett, hogy Soo-il Lee már Bora Borára való utazásuk (2011. szeptember) előtt tudta, hogy el akar válni a feleségétől, s egy előre elkészített csapdába csalta a sértettet és gyermekét. A férfi ugyanakkor tegnap is megismételte, bár a válás korábbi években is felvetődhetett közte és a felesége közt viták idején, arról, hogy benyújtja a válókeresetet, 2012 elején döntött egy vita után, amikor is neje a gyermekük szeme láttára arcon köpte. (A válókeresetet a férfi 2012. április 23-án nyújtotta be.)

Lee bízik a magyar igazságszolgáltatásban

Az ügyész kérdésére, hogy haragszik-e a nejére (a bontóper jelenleg is folyamatban van) a vádlott tegnap azt felelte: „Szomorú vagyok, és értetlen.” Hozzátette, leírhatatlan, milyen érzés átélni azt a hadjáratot, amelyet négy éve folytat ellene Nyíri Iván, felesége, Bede Erzsébet és Nyíri-Kovács Patrícia, valamint a magyar diplomaták és politikusok. Úgy folytatta: „Amit ők tesznek nemcsak rá nézve szörnyű dolog, hanem a családon belüli erőszak, illetve szexuális erőszak valódi áldozatainak szempontjából is.” Nyomatékosította, bízik a magyar igazságszolgáltatásban. A bíró a tárgyalás végén többször is kemény kritikát fogalmazott meg a vádhatóság munkájával szemben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »