„A biológia következő Holdra szállása”: a Föld összes élőlényének feltárják a genetikai kódját

„A biológia következő Holdra szállása”: a Föld összes élőlényének feltárják a genetikai kódját

Az Earth BioGenome Project (EBP) “a biológia következő Holdra szállása”

az emberigenom-projekt után, amikor egy hárommilliárd dollárba kerülő program keretében 13 év alatt térképezték fel az emberi genomot.

Az EBP várható költsége 4,7 milliárd dollár lesz és új alapokat teremt a biológia számára a biodiverzitás megőrzését, az emberi társadalmak fenntartható fejlődését célzó megoldások terén – mondta Harris Lewin, a kaliforniai Egyetem professzora, az EBP elnöke az MTI szerint.

“Ha megvan a térkép, a kódok, az óriási eszköztárat fog biztosítani új felfedezésekhez, az élet szabályainak, az evolúciónak a megértéshez, a ritka, veszélyeztetett fajok megőrzésének megközelítéséhez és a tudományos kutatásokhoz a mezőgazdaság és az orvostudományok terén”

Hírdetés

– hangsúlyozta Lewin a csütörtökön elindult projektet bemutató sajtótájékoztatón Londonban.

A terv hatalmas kutatási kapacitásokat von össze szerte a világból: amerikai kutatók vezetik a világ 66 ezer gerinces faja genetikai kódjának szekvenálását, kínai kutatók végzik tízezer növényi faj genomjának feltérképezését és egy nemzetközi kutatócsoport 200 hangyafaj genomját fogja feltárni.

A világon eddig kevesebb mint 3500 élőlény, az összes ismert Földön élő faj 0,2 százaléka genomját tárták fel. Ezek közül csupán kevesebb mint száz “referencia minőségű” a tudósok számára.

Lewin hangsúlyozta, hogy a gyors csökkenés jelei a biodiverzitásban és a veszélyeztetett, kihalt fajok számának növekedése adja a projekt sürgősségének jelentőségét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »