A bibliai József sírjához engedély nélkül látogató ultraortodox zsidókat vettek őrizetbe

Az izraeli rendőrség őrizetbe vett kedden 32 ultraortodox zsidót, akik előzetes engedély nélkül látogattak el a palesztin biztonsági ellenőrzés alatt álló ciszjordániai Nábluszba, József sírjához. A helyi palesztinok kövekkel támadtak az érkezők autóbuszára – értesült a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Magyar Menedék - Nemzeti Könyvhét

Az autóbuszon a breszlavi haszidok szektájának mintegy hatvan tagja utazott kora hajnalban a zsidók, valamint a muszlimok és keresztények számára is fontos szent helyre, ahol a zsidó hagyomány szerint a bibliai Józsefet eltemették, de ahol a palesztinok szerint egy helyi sejk síremléke található. A szabályokat megszegve nem kértek előzetes engedélyt a látogatásra az izraeli katonai hatóságoktól.

A helyiek a város határában kövekkel fogadták a palesztin rendszámú autóbuszt, és az utasok közül ketten könnyebben megsebesültek a rájuk zúdított kövektől. A haszidok gyalogszerrel próbáltak elmenekülni, majd a nagy erőkkel a helyszínre érkező izraeli biztonságiak kimentették őket.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »