A bevándorlásellenes párt jelöltje vezet

A bevándorlásellenes párt jelöltje vezet

Szoros a verseny az osztrák államfőválasztáson: a szavazatok majdnem 100 százalékos feldolgozottsága alapján még nem lehet tudni, hogy a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt jelöltje, Norbert Hofer vagy a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen nyeri-e a voksolást. A jelenlegi felmérés szerint Norbert Hofer csak 144 ezer szavazattal vezet, a végeredmény viszont változhat, miután levélben 900 ezren voksoltak. Ez a 6,4 millió választásra jogosult állampolgárnak csaknem a 14 százaléka.

Az előzetes eredmények alapján Norbert Hofer, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt jelöltje vezet az elnökválasztáson. A különbség a két fél között ugyanakkor annyira kicsi, hogy a végső eredményt a levélben érkező 900 ezer szavazat dönti majd el. Hofer ugyanis 51,9-48,1 százalékos arányban vezet. Hofer az első fordulóban a szavazatok harmadát szerezte meg, és nagyjából 53 százalékra várták az elemzők a másodikban. „Természetesen várnunk kell hétfőig. Boldog vagyok, de boldogabb lennék, ha tudtam volna nyerni” – mondta Norbert Hofer köztársaságielnök-jelölt.

A Zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen szerint egy ellenzék egysége, illetve a Hofer bevándorlásellenes és euroszkeptikus politikájára adott válasz tette szorossá a versenyt. „A polgárok büszke mozgalma, a média bármiféle befolyásától mentesen azt mondhatom, hogy csak a szimpátia, a különböző emberek energiája, zenészeké, egyszerű embereké” – fogalmazott Alexander Van der Bellen.

Az előzetes eredmények után a szabadságpárt a bécsi Práterben tartott ünnepséget. „El szeretném mondani, hogy mit tanultam az életemben. A férfinak tovább kell mennie az útján, és amikor az alapértékek jók, amikor világosak, függetlenül attól, hogy mit teszel, függetlenül a végeredménytől, vagyis hogy Ausztriáért aggódunk a leginkább, akkor a siker magától érkezik, talán ma, talán holnap, de lehet, hogy holnapután” – nyilatkozta Norbert Hofer.

A párt szimpatizánsai elégedettek az eredménnyel. „Mindegy, hogy mi lesz az eredmény, mindegy, hogy Hofer elnök lesz-e vagy sem. Az már egy mérföldkő, hogy idáig jutottunk” – szögezte le egy szimpatizáns.

A szabadságpárt győzelme történelmi jelentőségű lehetne az európai populista pártoknak. Az eredmény már most is precedensértékű Ausztriában, ugyanis a fejlett, alacsony munkanélküliségű országban két centrista párt uralkodott 1938 óta. Az első fordulóban azonban a néppárt és a szociáldemokraták államfőjelöltje is kiesett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »