A bevándorlásellenes német párt is megosztott

A bevándorlásellenes német párt is megosztott

A közhivatalokon félárbócra engedett lobogóval és gyertyagyújtással emlékeztek Berlinben a merénylet áldozataira. Közben a bevándorlásellenes párt egyik vezető politikusa Angela Merkel menekültpolitikáját hibáztatja a történtekért. A német fővárosban lévő szír menekültek elítélték a támadást – attól tartanak, a hasonló bűncselekményekkel a jövőben elsőként őket fogják gyanúsítani.

Berlinben gyertyagyújtással emlékeznek a hétfői merényletek áldozataira. „Nem voltam itt, de a hírekből hallottam. Milyen szomorú történet. Megrázott, könnyeimmel küszködtem. Nem értem, emberek hogyan képesek ilyen tettre” – mondta egy gyászoló.

Berlinben a kancellárián és más hivatalos épületeken is félárbocra eresztették a német lobogót. „Szerintem ez a város olyan sok dolgon ment keresztül, hogy nyugodt tud maradni. Ezek a támadások nem csak a menekülthullám kezdete óta történnek meg. Higgadtan vizsgáljuk meg ezt a helyzetet, és nézzük meg milyen biztonsági lépések szükségesek. És egy dolgot folyamatosan ismételgetni kell: mindig megvédjük a szabadságot, életmódunkat és kölcsönös tiszteletünket. Különben mások nyernek” – fogalmazott Renate Kuenast, a német Zöldpárt elnöke.

A bevándorlásellenes Alternatíva Németországért párt egyik vezető politikusa, Marcus Pretzell Angela Merkel kancellár menekültpolitikáját tette felelőssé a történtekért. Szerinte emiatt nincs biztonságban többé, a radikális iszlám terror pedig Németország szívére csapott. Az AFD egyik társelnöke viszont az együttérzés szükségességét hangsúlyozta.

Hírdetés

„Vannak olyan napok, amikor politizálunk és olyanok, amikor gyászolunk. A mai az ilyen nap, és minden demokratának együtt kell kiállnia, és azon gondolkodni, mit tehetünk azért, hogy ne történjen meg ilyen újra. Talán 100 százalékig nem lehetünk biztosak. Az áldozatokra gondolunk és természetesen a rokonaikra, akik nagyon nehéz karácsonyon mennek majd keresztül” – emelte ki Georg Pazderski, a párt társelnöke.

A menekültek aggódnak

A Tempelhof repülőtér egykori épületét menekültszállóvá alakították át. Itt lakott az a pakisztáni férfi, akit először őrizetbe vettek a terrorakció miatt. A bent lakók elítélik a merényletet, és együtt éreznek az áldozatok családjával.

„Aggódunk amiatt, hogy mit gondolnak rólunk a németek. Ilyen tettnek azonban mi is áldozatai lehetünk. Nagyon valószínű” – mondta egy szíriai férfi, aki maga is a terror elől menekült Európába.

„Menekültként nem érezzük jól magunkat a történtek után. Amikor valaki Németországban bűnt követ el, függetlenül a nemzetiségétől, mi menekültek leszünk gyanúsítottak” – fogalmazott egy másik szíriai férfi.

Este a Brandenburgi kaput német nemzeti színekben világították meg az áldozatok emlékére.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »