A betolakodó persze több apanázst kat, mint az őslakos

A menekültek, oltalmazottak folyamatosan csökkenő összegben ugyan, de a magyar állampolgárokat megillető szociális juttatásoknál magasabb összegű, magyarországi beilleszkedésük elősegítését célzó integrációs támogatást kaphattak.

Magyar Menedék - Badiny

Az Országgyűlés csökkentette a menedékkérőket és oltalmazottakat megillető szociális juttatásokat, valamint egyszerűsítette a letelepedési kötvényt jegyzők magyarországi tartózkodásával kapcsolatos engedélyezési eljárásokat.

Pintér Sándor belügyminiszter az eddig szerzett tapasztalatok miatt szerette volna tovább egyszerűsíteni a nemzetgazdasági érdekből kiadott tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének a lehetőségét.

A jövőben az érintettek közvetlenül nemzeti letelepedési engedélyt kérelmezhetnek. Az indoklás szerint csökkennek a hatóság és a kérelmezők adminisztratív terhei, utóbbiaké úgy, hogy kevesebb okiratot kell csatolniuk. Emellett csökken az eljárási határidő, 70 napról 30 napra.

A menekültek és az oltalmazottak a jelenlegi két hónap helyett csak egy hónapig lesznek jogosultak a befogadóállomáson tartózkodni.

Az elfogadott törvény szerint őrizetbe lehet venni azt, akit a magyar hatóságok a dublini eljárás keretében vettek át, és az átadó tagállamban menedékkérő, Magyarországon azonban nem az.

A törvénymódosítással átültették a magyar jogba az EU úgynevezett szezonális irányelvét. A cél, hogy megkönnyítsék a harmadik országbeli állampolgárok beutazását az EU-ba idényjellegű munkavállalás céljából.

Bevezettek két új tartózkodási célt, a munkavállalást és jövedelemszerzést, illetve lehetővé tették a kiemelt foglalkoztatók számára a kérelembenyújtási lehetőséget.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »