A besztercebányai Mátyás-ház kincsei

A besztercebányai Mátyás-ház kincsei

Besztercebánya történelmi központjában találjuk a Bányászok bástyájával egybeépített Mátyás-házat. Valószínűleg egykor a kamaragrófi épület adott szállást Mátyás királynak és Beatrix királynénak. Erről tanúskodik az épület homlokzatán található két címer. A Mátyás-ház jelenleg  a Közép-Szlovákiai Múzeum állandó tárlatának ad otthont.

A háromemeletes gótikus építmény homlokzatán a királyi címerek mellett az 1479-es évszámot tartalmazó kő jelzi a Mátyás-ház építésének dátumát. A ház egybeépült a szintén középkori Szent Kereszt-templommal.

A Bányászok bástyájában a 16–17. században ágyúkat helyeztek el, később lőszer-, majd gabonaraktárként szolgált. Az 1761-es nagy besztercebányai tűzvész során jelentősen megrongálódott az épület.

A Mátyás-házat 1907 és 1909 között állították helyre. A falai között ekkor alakítottak ki  múzeumot. 2004-ben jelentősebb felújításon esett át az épület, ezzel együtt a kor követelményeinek megfelelő kiállítótereket alakítottak ki.

A három szintet magába foglaló múzeum kiállítóterei a város helytörténeti, céh- és hadtörténeti tárlatának ad otthont. A kiállítás számos jeles személynek állít emléket, többek között Ipolyi Arnold besztercebányai püspökről, Csesznák Gyula királyi tanácsosról, a város polgármesteréről tudhatunk meg érdekes információkat.

Hírdetés

A régészeti leletek közül a legismertebb a Nagycsalomján talált aquamanila, egy liturgikus tárgy, melyet a nyár folyamán a székesfehérvári Szent István Múzeumban csodálhatnak meg.

Külön teremben tekinthetjük meg a gótika korának szakrális művészeti tárgyait, ugyancsak külön terembe kerültek a polgárság míves evőeszközei és az egyházi ékszerek.  Makett formájában megtekinthetjük a középkor végi Besztercebányát.

Tegyünk egy virtuális sétát a Mátyás-házban!

A szerző felvételei.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »