A bérkülönbségek miatt alakult ki ez a helyzet

A bérkülönbségek miatt alakult ki ez a helyzet

Csak Budapesten és Nyugat-Dunántúlon nőtt a kiskereskedelmi forgalom tavalyhoz képest, a többi régióban stagnált vagy csökkent. Az egyik szakmai szervezet a bérkülönbségekkel magyarázza az eltéréseket – az átlagfizetések közt akár százezres eltérés lehet megyénként.

– A forgalom csökken, most egy-két éve azt a tendenciát tapasztalom, hogy összességében, forintálisan ugyan nem, az áremelések miatt, de úgy alapjában véve csökken.
– Mi lehet ennek az oka?
– Hát, talán a pénztelenség…

Az ország másik szegletében, az észak-alföldi régióban nemrég bővítették és újították fel az egyik ABC-t. Az év eleji veszteségeket most kezdik ledolgozni – mondja a bolt ügyvezetője.

„Az évnek az első negyedévében valóságszerűen csökkent a forgalom, de a második negyedévben és júliusban forgalomnövekedés volt. Most ha ezt a két időszakot összeadjuk, átlagban tulajdonképpen egy ilyen nullás forgalomnövekedés vagy -csökkenés alakult ki, ami azt jelenti, hogy a tavalyi forgalmat elérjük” – mondta a Debreceni Torony ABC ügyvezetője, Újpál Endre.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint júniusban 5,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Régiókra lebontva azonban jól látszik: míg a fővárost is magában foglaló Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon jelentősen növekedett a kiskereskedelmi forgalom, az ország nagy részén kevesebbet vásároltak az emberek tavalyhoz képest.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára arra figyelmeztet: az adatokat tekintve óriási jövedelemkülönbségek vannak az ország egyes részei között. „Ez még csak első negyedéves adat, tehát az év további részének az információi még nem állnak rendelkezésre, de nem zárható ki, hogy ez az irányzat megmarad, hiszen óriásiak a jövedelemkülönbségek Magyarországon. A legjobban fizető Budapesten 200 ezer forint fölött vannak a keresetek, a legrosszabbul fizető megyékben pedig – Szabolcs, Békés – közel 100 ezer forinttal kevesebbet lehet keresni, tehát elképzelhető, hogy ez a folyamat tartós marad” – így Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kiskereskedelembe nemcsak a klasszikus üzletek számítanak bele, hanem a benzinkutak forgalma is. Az üzemanyagok ára továbbra is alacsony szinten mozog, ami a forgalom bővülését nagyban segíti. Elemzők ezért arra számítanak, hogy a tavalyi évhez hasonló, öt százalék feletti forgalomnövekedés várható idén is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »