A Beregszászi Járási Tanács plenáris ülésén

Június 22-én, szerdán került sor a VII. összehívású Beregszászi Járási Tanács 5. ülésszakára. A közel húsz tervezett napirendi pont megvitatása előtt Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke kérésére a jelenlévők egyperces néma felállással adóztak a II. világháború áldozatai emléke előtt.

A képviselők elsőként a beregszászi járás elektromos hálózatának felújításával kapcsolatos munkálatokról szóló beszámolót fogadták el, majd a járás földhasználat elrendezésével kapcsolatos munkák állapotáról, illetve a szilárd háztartási hulladék újrahasznosításának 2016–2020-as évekre szóló programról volt szó.

A járás egészségügyi dolgozói számára kidolgozott helyi szintű ösztönzési program ismertetése előtt Jakab Lajos, a KMKSZ frakciójának tagja kért szót. A Badalói Családorvosi Rendelő vezetője aggasztónak nevezte az ágazaton belül tapasztalható egyre nagyobb káderhiányt. Mint mondta, nemcsak a Beregszászi Járási Kórház egyes osztályain és a járási poliklinikán van hiány orvosokból és nővérekből, de a falvakban lévő családorvosi rendelőkben és felcserközpontokban is létszámhiánnyal küzdenek az intézmények. Mint mondta, ennek elsősorban az a legfőbb oka, hogy az itthoni alacsony bérek miatt a diplomás szakemberek egyre nagyobb számban vállalnak munkát Magyarországon vagy Szlovákiában.

A 2016-2020-ra kidolgozott egészségügyi ösztönzési program pontjaiból a képviselő elsősorban a rezidensek fizetésfejlesztésének támogatását, az általános béremelés előterjesztést, az egészségügyi dolgozók utaztatásának támogatását és a szolgálati lakással való ellátás lehetőségének megteremtését nevezte fontosnak.

A későbbiek során szó volt még a járás 2016. évi költségvetéséről szóló határozat módosításáról, valamint néhány, a járás községeinek közös tulajdonában lévő objektum kommunális tulajdonba való átadásáról, a járási tanács 2016 második félévére szóló munkaterv ismertetéséről.

Képviselői kezdeményezésre, a járási tanács képviselőtestülete beadvánnyal fordult a megyei közigazgatási hivatal és a megyei tanács illetékes szervéhez a beregszászi járás úthálózatának katasztrofális állapota miatt, valamint a dédai aszfaltgyár esetleges újraindításával kapcsolatban. A képviselők korábban már hasonló beadvánnyal fordultak a megyei útkarbantartó vállalathoz, ahonnan azonban egyszerűen nem érkezett válasz a felvetett kérdésekre.

A tanácsülés végén felhívással fordultak a járás falvainak polgármestereihez, hogy mielőbb jelezzék a községek határain belül keletkezett jégkárok mértékét.

(felvégi)

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 26. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászBeregszászi Járási TanácsKárpátaljaUkrajnaukrajnai hírekülésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »