A beoltottak körében kevesebb mint 0,5 százalékos a pozitivitás

A beoltottak körében kevesebb mint 0,5 százalékos a pozitivitás

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) nyilvántartása szerint április 22-ig 6141 pozitív eset fordult elő az új koronavírus ellen beoltottak között. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak körében kevesebb mint 0,5 százalékos a pozitivitás.

A 987 555 személy közül, akik megkapták az első adag oltóanyagot, 4647-en fertőződtek meg, ami 0,47 százalékos pozitivitást jelent. A második adag beszúrása után – függetlenül attól, hogy mennyi idő telt el a beadása óta – összesen 1494 pozitív eset fordult elő. A második védőoltást is felvevő 382 953 személy 0,4 százaléka fertőződött meg az új koronavírussal.  

Hírdetés

A második adag beadása után 14 nappal alakul ki komplex védelem. A két hét eltelte után 609 beoltott fertőződött meg, ami a második adagot felvett személyek 0,16 százalékának felel meg.

Az ÚVZ felhívta a figyelmet, hogy egyik oltóanyag sem rendelkezik olyan képességgel, amely százszázalékos ellenanyag-képződést biztosítana a beoltott személy szervezetében. Az oltás utáni ellenanyag-képződés a beoltott személy immunrendszerétől is függ. A beoltottak kis részénél nem elégséges a vakcina által kiváltott immunválasz.

“Általánosságban azt sem lehet kizárni, hogy a beoltott személy röviddel a védőoltás beadása előtt fertőződött meg, vagy pedig azelőtt, hogy a szervezetében megfelelő mennyiségű ellenanyag képződött volna” – közölte az ÚVZ, hozzátéve: a COVID-19 elleni védőoltás továbbra is biztonságos és hatékony védelmet nyújt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »