A beoltott szülõk nem karanténkötelesek, de a gyerekek igen – pontosítottak a hatóságok

Amint megírtuk, az Országos Vészhelyzeti Bizottság hétfőn döntött arról, hogy a Romániába utazóknak nem kell karanténba vonulniuk, ha már megkapták a koronavírus elleni oltásnak mindkét dózisát, illetve az emlékeztető oltás után már eltelt tíz nap. Mindez azonban nem vonatkozik a kiskorúakra, ugyanis őket egyelőre nem immunizálják, ezért tíz napos karanténba kerülnek Romániában azok a kiskorúak, akik a koronavírus ellen beoltott szüleikkel járványügyi szempontból kockázatos országból térnek vissza.

Hírdetés

Ezt az Országos Közegészségügyi Hatóság (INSP) képviselője, Florentina Furtunescu pontosította kedden egy sajtótájékoztatón. A szakember rámutatott, hogy amennyiben egy család olyan országból érkezik Romániába, ami járványügyi szempontból kockázatosnak minősül, a kiskorúak tíz napra karanténba kerülnek, és az egyik szülőnek otthon kell maradnia a gyerekekkel.

A pontosításra azért volt szükség, mert a vészhelyzeti bizottság közleménye szerint a beoltott állampolgárok szabadon járhatnak, azonban a 16 év alattiak, akik nem kapnak oltást, és tünetmentes vírushordozók lehetnek, kénytelenek elkülönítésben tölteni a kockázatosnak minősülő 10 napos időtartamot. (hotnews/hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »